Kommentar

Irans president Mahmoud Ahmadinejad kom for tredje gang med et antisemittisk utspill, da han under et offentlig møte, som ble sendt direkte på TV, sa at Holocaust er en myte som jødene utnytter og setter over Gud.

«They have fabricated a legend under the name ‘Massacre of the Jews’, and they hold it higher than God himself, religion itself and the prophets themselves,» he told a crowd in the southeastern city of Zahedan on Wednesday.
The speech was broadcast live on state television.

The Iranian president previously expressed doubt that the Nazi destruction of six million European Jews during World War II had occurred. But Wednesday was the first time he publicly denied the Holocaust.(ap)

Det er det tredje utfallet mot Israel og jødene. Første gang var under en konferanse kalt En verden uten sionisme, der Ahmadinejad sa Israel burde slettes fra kartet, dvs. utslettes.

Under en konferanse i Mekka forrige uke, i regi av Konferansen av islamske stater, sa Ahmadinejad at Holocaust var en påstand, og at jødene burde flyttes til Europa eller Canada. Han kalte også Israel en svulst. En så sterk uttalelse så kort etter, måtte skape reaksjoner. Selv Russland måtte fordømme uttalelsen. Det samme gjorde et enstemmig Sikkerhetsråd.

Nå har Ahmadinejad gått enda lenger, og sagt at Holocaust er en myte. Det er ikke bare et angrep på jødene, men også på sivilisasjonen. IAEA melder at de vil fortsette å forhandle med Iran som normalt. Men spørsmålet er hvor lenge verdenssamfunnet kan si det er business as usual.

Uttalelsene vil aktualisere spørsmålet om FN-sanksjoner på grunn av atomprogrammet. IAEA har vedtatt å sende saken til Sikkerhetsrådet, men ikke når. Frankrike, Storbritannia og Tyskland har kommet med et nytt forhandlingsforslag: Iran skal få anriket uran til sine atomkraftverk fra Russland, og må sende det brukte atombrenslet tilbake dit. Men Iran har avvist forslaget.

En politisk kommentator i Iran mener Ahmadinejad vet godt hva han gjør. Hardlinerne tror at det er bare ved å være tøffe at Vesten gir etter.

Tehran-based political analyst Mahmoud Alinejad said the president could feel his speeches were winning Iran diplomatic clout.
«There is a perception, based on past experience that only when Iran threatens and pushes does the West back off,» he said.

Ahmadinejad uttrykte forakt for Vestens svake sivilisasjon, til mengdens begeistring.

«If your civilisation consists of unjust acts, oppression and poverty for the majority of the globe to provide your own people welfare, then we shout at the top of our voices that we hate your frail civilisation,» he added.
This was greeted by rapturous cries of «God is the Greatest» from the crowd.(reuters)

Spørsmålet er hva slags handlinger Ahmadinejad legger opp til med slike uttalelser. Leser man APs versjon ser man at det ikke er jødene, men Europa som Ahmadinejad holder ansvarlig:

Touring southeast Iran, Ahmadinejad said that if Europeans insist the Holocaust did happen, then they are responsible and should pay the price.

«If you committed this big crime, then why should the oppressed Palestinian nation pay the price?» Ahmadinejad asked rhetorically.

«This is our proposal: if you committed the crime, then give a part of your own land in Europe, the United States, Canada or Alaska to them so that the Jews can establish their country,» he said, developing a theme he raised in Saudi Arabia last week.

Ahmadinejad sa rett ut at iranerne bør hate Vesten:

Ahmadinejad said the West had harmed Muslims, invaded their countries and plundered their wealth.

«If your civilization consists of aggression, making oppressed people homeless, suffocating the voices of justice and bringing poverty to a majority of the world’s people, we say loudly that we hate your hollow civilization,» he said.

Iran President: Holocaust Is a ‘Myth’