Nytt

Gazprom har havnet i krig med Hviterussland om prisen på gass, akkurat som med Ukraina for ett år siden. Også denne gang kan det gå ut over Europa.

Situasjonen er den samme: russerne vil utnytte den lave prisen Hviterussland nå betaler, til å skaffe seg kontroll over rørledningen gjennom landet. Først når Gazprom har eliminert alle usikkerhetsmomenter, kan de være trygge på monopolet og utnytte det maksimalt.

Offisielt er russerne venner med Lukatsjenko, men nå er de bitre fiender. Hviterusserne har hittil betalt 46 dollar per 1.000 kubikkmeter gass. Nå vil russerne heve prisen til 260 dollar, samme som europeerne betaler. Det provoserer Minsk noe voldsomt. Den hviterussiske statsministeren har truet med å tappe eksportrørledningen, hvis russerne gjør alvor av å skru igjen kranene.

Gazprom-sjef Aleksej Miller sier de kommer til å gjøre det 1. januar kl.1000, hvis ikke hviterusserne tar til fornuften og selger 50 prosent av rørledningen. Da skal Hviterussland få gass til 105 dollar, hvis man skal tro tidligere tilbud.

Ukraina betaler idag 135 dollar per 1.000 kubikkmeter, mens Georgia må ut med skyhøye 235 dollar. Europa betaler 265 dollar. Tar man kjøpekraften i Georgia i betraktning er prisen astronomisk.