Ayaan Hirsi Ali selger. Cappelen har måttet trykke tre opplag på tre uker av hennes nyutkomne bok «Krev din rett», kan Aftenpostens Ingunn Økland fortelle.

Oppsiktsvekkende! Men så kommer Økland med en karakteristikk av Hirsi Ali og hennes åndsfrende Irshad Manji som er noe av det mest nedlatende jeg har lest på lenge.

Begge bøkene er dårlige, men viktige. «Krev din rett» er en tilsynelatende uredigert samling av taler, avisartikler og essays. «Hva er galt med islam?» er en pratsom og springende fortelling om islams problemer.

Samtidig har bøkene en aura av sann og risikabel radikalisme, en stemning som næres av forfatternes egen skjebne. Både Ayaan Hirsi Ali og Irshad Manji blir hetset, fordømt og drapstruet; Ali først og fremst for sitt samarbeid med filmregissøren Theo van Gogh, som i 2004 ble drept på åpen gate i Amsterdam, Manji for sin homoseksualitet.

For det første: «The Trouble with Islam» som boken heter i original, er slett ikke «pratsom og springende». Det er en personlig og intelligent beskrivelse av Manjis intellektuelle utvikling, som er uløselig forbundet med hennes oppgjør med islam. Manji har store kunnskaper og et drivende språk. Er det noe boken ikke er så er det «pratsom». Men den har heller ikke det kjønnsløse, akademiske, kodede fagspråket som er forbeholdt en kaste som opptrer som kinesiske mandariner: bare de har rett til å mene noe. Manji gjør ikke det. Hun er direkte, og amerikansk i formen. Da blir hun «pratsom».

Å si at forfatterne har en «aura av sann og risikabel radikalisme, en stemning som næres av forfatternes skjebner», viser en distanse og kjølighet som tyder på at Økland enten ikke forstår eller ikke har sympati for deres prosjekt. Ord som «aura» og «næres» har noe av det blodfattige, litt forfinede som er Øklands stil og varemerke. Men denne gang tilsatt nedlatenhet og mangel på redelighet.

Ayaan Hirsi Ali er kanskje først og fremst kjent for sitt samarbeid med Theo van Gogh. Men det hun står for er noe langt mer enn det, og det er også av den grunn hun lever med kontinuerlig vakthold. Hun utgjør en trussel mot islamistene med sin skarpe tunge og intellekt. Hun er nemlig en borre i siden på slappe europeiske politikere. Det vet islamistene. Hun avslører deres spill og tvinger politikerne til å handle. For det er hun drapstruet.

Å si at Manji blir hetset og drapstruet først og fremst for sin homoseksualitet er så nedlatende at jeg har vanskelig for å tro at Økland mener det. Under normale omstendigheter ville en slik karakteristikk utløst reaksjoner.

Kulturkrigen har for alvor kommet til Norge. Islamistene har overtatt noe av venstresidens selvrettferdige oppfatning: Det er de som er forvalterne av sannhet, og nåde den som våger å utfordre dette mandatet. Da får man utdelt personlige karakteristikker som nedvurderer dem som personer.

Effektiv feminisme

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.