Kommentar

Ayaan Hirsi Ali har havnet i trøbbel og akter å forlate Nederland og slå seg ned i USA.
Det siste var at innvandringsminister Rita Verdonk mandag sendte henne et brev hvor hun skriver at Ayaan fikk statsborgerskap på falske premisser og dermed ikke kan anses for å være nederlender.

Immigration Minister Rita Verdonk said on Monday that Hirsi Ali’s naturalization had likely been invalid.

«I have told the person concerned by letter that based on this program and the facts as they are known, the preliminary assumption must be that she is considered not to have obtained Dutch citizenship,» Verdonk said in a written reply to questions from a member of parliament.(reuters)

Det hele begynte med at naboer av henne anla sak fordi de følte seg truet av å ha henne som nabo. De vant frem! og Ayaan må flytte innen august.

Så kom avsløringene i tv-programmet Zembla av at hennes livshistorie ikke var helt som den offisielle. Hun hadde ikke vært i Somalia under borgerkrigen, og skal ikke ha rømt fra et tvangsekteskap. Hun oppga ikke sitt egentlige navn da hun søkte om asyl, for da ville det kommet frem at hun var under oppsyn av UNHCR i Kenya. Ihvertfall deler av dette skal hennes parti ha kjent til, men for offentligheten var det nytt. Kritikere sammenligner med andre asyltilfeller som får avslag når slike omstendigheter blir kjent.

Innvandringsminister Rita Verdonk har uttalt at hadde hun fått disse opplysningene tidligere, ville Ayaan ikke fått opphold. Nå sier Verdonk også at hun ikke har fått passet på en riktig måte, og det kan derfor reises spørsmål ved hennes statsborgerskap. Det er ganske fantastisk med tanke på at hun er innvalgt i nasjonalforsamlingen og partifelle!

Ifølge meldinger skal Ayaan ha takket ja til en stilling ved American Enterprise Institute, en tenketank på den konservative fløyen.

Ayaan er frittalende, og oppleves tydeligvis som en belastning for mange i Nederland. De kaller henne polariserende. Men er det hun som polariserer, eller setter hun ord på noe som allerede er polarisert?

Ayaan har levd omgitt av livvakter siden drapet på Theo van Gogh. Det er ganske utrolig at ledende politikere i hennes eget parti kan si at det ikke er noe tap at hun drar.

She’s no loss to Netherlands – Wiegel

The coming departure of Ayaan Hirsi Ali from the Dutch parliament is «no loss for the Liberal Party (VVD)» or for the Lower House of Parliament, former VVD leader Hans Wiegel said on Monday. He was commenting on the news, Hirsi Ali is moving to the US to work for a political think tank American Enterprise Institute (AEI). Wiegel, who is known for speaking his mind, told a radio programme Hirsi Ali is a «brave woman» but her standpoints are polarising. He cited her views on the freedom of education and minority groups as examples. «I did not agree with this line,» he said. Wiegel said he did not think much will be heard of Hirsi Ali again once she takes up her job in the US. «That I don’t find so bad,» he said.

Det ligger ganske mye aggresjon i en slik uttalelse. Spørsmålet er om Nederland får det noe bedre uten Ayaan Hirsi Ali.

I sannhetens navn: det var også en tidligere partileder som sa det motsatte:

Former VVD political leader Jozias van Aartsen expressed regret at Ayaan Hirsi Ali’s decision to go to America. «It is painful for Dutch society and politics that she is leaving parliament,» Van Aartsen said in a statement. «The Netherlands complains all the time about grey politicians who don’t dare speak their minds. Here we had someone who does and did that, and we were very negative about that.»
(expatica)

Man lurer på hva som foregår i Nederland. Hetsen mot Pim Fortuyn var en faktor som kan ha bidratt til at han ble drept. Establishment stemplet ham som ekstremist. Noe av det samme ser ut til å ha skjedd med Ayaan Hirsi Ali.

Nederlenderne kåret Pim Fortuyn til deres fremste nasjonalhelt posthumt. Idag vinker de Ayaan Hirsi Ali farvel. Hva har skjedd?

Det bør være et tankekors for europeere at forfulgte mennesker er trygge i USA, men ikke i Europa. Salman Rushdie kan ta t-banen i New York. I Europa anlegger man sak for å bli kvitt en utsatt nabo. Var det ikke her solidariteten skulle stått sterkt?

Dutch lawmaker in asylum row to move to US