Kommentar

En tyrkisk film, Valley of the Wolves Iraq, handler om blodtørstige amerikanske soldater i Irak, som blir stanset av tyrkiske soldater som skal hevne sin ære. Det gjør de sammen med irakere og utsletter amerikanerne!

In the most expensive Turkish movie ever made, American soldiers in Iraq crash a wedding and pump a little boy full of lead in front of his mother.

They kill dozens of innocent people with random machine gun fire, shoot the groom in the head, and drag those left alive to Abu Ghraib prison – where a Jewish doctor cuts out their organs, which he sells to rich people in New York, London and Tel Aviv.

«Valley of the Wolves Iraq» – set to open in Turkey on Friday – feeds off the increasingly negative feelings many Turks harbor toward their longtime NATO allies: Americans.

The movie, which reportedly cost some $10 million, is the latest in a new genre of popular culture that demonizes the United States. It comes on the heels of a novel called «Metal Storm» about a war between Turkey and the U.S., which has been a best seller for months.

One recent opinion poll revealed the depth of the hostility in Turkey toward Americans: 53 percent of Turks who responded to the 2005 Pew Global Attitudes survey associated Americans with the word «rude»; 70 percent with «violent»; 68 percent with «greedy»; and 57 percent with «immoral.»

Bakgrunnen for filmen er en episode i juli 2003, da amerikanerne tok en gruppe tyrkiske spesialsoldater i sivil til fange og holdt dem i to dager. Det ble oppfattet som en fornærmelse i Tyrkia.

For USA spilte det nok en rolle at Tyrkia i 11 time nektet å la amerikanerne invadere fra nord, slik at invasjonsplanene måtte endres. Likevel ønsket Tyrkia å ha en finger med i spillet i Kurdistan. Arrestasjonen var nok for å demonstrere at USA ikke ville tolererere innblanding fra Tyrkia.

Når man leser om denne filmen må man konstatere at karakterdrap på amerikanere er helt OK. Detaljen om den jødiske legen er verst.

Men har USA og Hollywood gjort noe lignende med sine fiender? Faktisk ikke. Det er heller fraværet av filmer som behandler 911 og terrorisme spesielt, som er påfallende. Det er som om amerikansk filmindustri nøler og har hemninger. Det har de aldri fått credit for.

In Turkish Movie, Americans Kill Innocents