Nytt

Tre amerikanske gaster som var på landlov fra en missildestroyer i Istanbul, ble omringet av en gruppe som ropte antiamerikanske slagord og trakasserte dem. Den ultranasjonalistiske gruppen TGB la selv ut vidoen som neppe bidrar til å bedre Tyrkias omdømme blant amerikanere.

Gruppen nærmer seg intetanende gaster i sivil og kaller dem mordere, før de begynner å kaste baller fylt med rødfarge, og dytte og dra i dem. Marinegasten i bildet blir tydeligvis livredd. Han får også en sekk tredd over hodet.

The red paint symbolized blood and the sacks over their heads were apparently a reference to an episode in 2003 when American soldiers in northern Iraq captured Turkish military personnel and put hoods over their heads.

The Turkish soldiers were held for more than two days, and the episode caused outrage across Turkey and fueled an anti-American sentiment.

Turkey’s refusal to allow the use of its Incirlik air base in 2003 for the American-led invasion of Iraq strained relations and some of those tensions recently re-emerged after its reluctance to play a bigger role in the American-led campaign against the Islamic State.

“The T.G.B. members dedicated the protest to our martyrs and to the millions of innocent people slaughtered by the imperialism in the Middle East,” the union said in a statement published on its website.

“This is a fringe group and the type of protest is marginal, but it will appeal to the wider public because it resonates with the national pride of Turks, which was hurt a decade ago,” said Ozgur Unluhisarcikli, the director of theGerman Marshall Fund of the United States office in Ankara, the capital, in reference to the 2003 episode.

Den type hevn for noe som skjedde for ti år siden røper en fiendtlig innstilling til det som formelt er en NATO-allierte. Erdogans Tyrkia er et samfunn hvor folk dyrker krenkelse og skal ha restitusjon gjennom vold. Det går ut over jøder, men også kurdere og alevitter. Aggresjonsnivået er høyt.

Angrep på amerikanske soldater er noe amerikanere reagerer kraftig på, særlig fra en alliert.

Målinger viser at antiamerikanismen er utbredt.

Thirty-one percent of Turkish respondents hold a generally favorable opinion of the United States while 64 percent hold an unfavorable opinion, according to the 2014 Transatlantic Trends Survey conducted annually by the German Marshall Fund.

Hvis dette signaliserer en trend, at amerikanere er fritt vilt når de er i muslimske land, kan man bare tenke seg hvilke følger det vil få for turisttrafikken til disse landene. IS har oppfordret til nettopp denne type angrep.

http://www.nytimes.com/2014/11/13/world/europe/us-sailors-assaulted-by-turkish-nationalists-in-istanbul.html?ref=world&_r=0