Det er nesten ikke til å tro: Den kristne avisen Vårt Land nekter å ta inn en annonse for tre religionkritiske pamfletter utgitt av Human-Etisk forbund. Begrunnelse: det kan gi ammunisjon til islam-kritikere og støte muslimene.

-Vi har tidligere anmeldt disse bøkene, og det vår anmelder reagerte sterkest på var ikke bibelsitatene, men det som står i «Allahs lille brune». Ettersom de færreste har lest Koranen, kan disse tekstene bli en skattkiste for enhver nynazist, innvandrerfiendtlig politiker og fundamentalistisk predikant. Det er i sum en god oppsummering av hvorfor vi har valgt å ikke sette dette på trykk, sier redaktør Jon Magne Lund til Dagbladet.

Det er utrolig at en redaktør for en norsk riksavis kan prestere en slik argumentasjon. Spørsmålet må være: er sitatene korrekt gjengitt? Alle religioner har en skyggeside. Jeg betviler om Human-Etisk har gjort noe annet enn å plukke det som virkelig står. Fordi det kan bli argumenter for folk Vårt Land ikke liker, skal avisen nekte å ta inn annosne.

Å nekte en annonse er en ganske alvorlig ting. Det bør sitte ganske langt inne. Det vekker oppsikt, og redaktøren burde ha tenkt gjennom hvordan signalet vil bli tolket. Muslimske aktivister blir sikkert glade. De får bekreftet at det er bare å stå på kravene, så bøyer de etablerte kreftene seg.

Vi snakker ikke om en eller lokal bokhandel hvor innehaveren ikke likte boken. Vi snakker om kristen-Norges riksavis. Redaktøren er både forpliktet på vegne av norsk presse og offentlighetens rett til informasjon, og på kristenfolket og kristne verdier.

Alle disse prinsippene har redaktøren brutt.

Han har plantet en nidstang over sin egen avis.

Saken går til kjernen av det som liberale islam-kritikere frykter: at våre tolerante samfunn vil gi våre viktigste prinsipper på båten for å tekkes en religion som ikke er vant med kritikk og ytringsfrihet. Men hva har vi da igjen å forsvare?

Nekter å trykke annonse – Dagbladet.no

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂