TV 2 og Dagsrevyen viste lørdag det første sammenstøt mellom UD og Jan Petersens verden og de pårørende i Phuket. Som Jan Ove Ekeberg sa: det var to verdener som tørnet sammen. Noen må ta fundamentalt feil.

Vi kjenner den forstående, men i bunn og grunn nedlatende, holdningen til Bondevik/Petersen: -Vi forstår de pårørendes følelser.

Mennesker i en trengt situasjon som blir møtt på denne bortforklarende måten, kan eksplodere. Det var det som skjedde på møtet i Phuket lørdag. Da kom ambassadøren i Bangkok for første gang til katastrofeområdet – sju dager etter.

En blogg kan tillate seg noen observasjoner som etablerte medier må være mer forsiktige med: Ambassadøren virket som et spesielt menneske. Det kom særlig godt frem i TV 2s intervju med henne, hvor hun så rett inn i kamera. NRKs Phillip Lothe var mer mikrofonstativ og lot henne snakke.

Av det vi så kan vi forstå at møtet med de pårørende ble så eksplosivt at de måtte ta en pause.

Det begynner etter hvert å bli mange beretninger som karakteriserer UDs holdninger og måte å arbeide på:

Bror til den savnede jazzmusikeren Sigurd Køhn er rammende i et intervju med Dagbladet:

«Ivar Køhn mener mye av problemet har vært at UD vil skåne folk mot tragedien.

-De virker som om de ikke vil fortelle oss hvor ille dette faktisk er. Det er å lure oss. Myndighetene burde vært mer profesjonelle, og fortalt oss hvordan situasjonen var, helt fra begynnelsen av. Jeg skjønner at de vil at vi skal holde motet oppe, men det hadde vært bedre om de var litt mer realistiske. Så kan vi selv velge om vi vil fortsette å håpe, sier Ivar Køhn til Dagbladet.»

Ivar Køhns egen historie sier en hel del. Rot med lister, rot med informasjon. Opplysninger Køhn-familien ga ambassaden om at Sigurd Køhn og sønnen Simen var flyttet til et sykehus i Bangkok, og som viste seg å være gale, kom tilbake til familien som offisiell informasjon!

Uprofesjonelt er ordet.

UD og regjeringen har ønsket å skåne folk. Men det spørs om de ikke med sin forsiktighet og uprofesjonalitet har såret langt flere enn sannheten ville gjort.

Ambassaden sa at Simen (16) og Sigurd Køhn (45) var på vei til et sykehus. Det stemte ikke.