Kommentar

Bislet Bad er et område jeg har passert noen tusen ganger. Det var ikke vanskelig å se for seg scenen utenfor badet i går ettermiddag. Å forstå det er noe ganske annet. Man kan bare ane hvordan det var.

Går det an å si noe som kan forklare, kaste lys over, sette en slik hendelse i relieff? Vi vet lite om gjerningsmannen og hva som utløste handlngen. Men noe av forferdelsen skyldes at det ikke er en enkeltstående handling, men at den er en i rekken av spesielt grufulle drap begått av innvandrere/asylsøkere. Det gir hendelsen en ekstra dimensjon. Vi presses ut i et grensområde vi helst ikke vil befinne oss i, som vi gjerne skulle blitt spart for. Det skaper ubehag å måtte ta stilling til at nye borgere er pionerer i vold og råskap. Vi ville helst sluppet å ta stilling, men det blir stadig vanskeligere. Bislet Bad kan ha vært et vannskille. Det var en så grov forbrytelse at det ikke går an å gå videre. Vi må ta et oppgjør.

Det er nok å ta en kikk på bloggere og nettsider for å se debatten som raser. Når noen sier at Oslo er blitt som Ville Vesten, og andre som sier at de overhodet ikke kjenner seg igjen. På radio advarer forskere mot stigmatisering.

Jeg kan forstå somaliere som er lei seg for at politiet gikk ut med et slikt signalement hvis de ikke var sikre.

Selvfølgelig slår en slik forbrytelse tilbake på gruppen morderen kommer fra, enten det er afrikanere eller somaliere, eller alle fjernkulturelle.

Problemet slik jeg ser det, er at norske politikere ikke har våget å være ærlige overfor folk og erkjent innvandringens pris.

Det gjorde Dagens Næringsliv i en leder for lenge siden. De skrev at økt innvandring vil føre til økt vold. A matter of fact. Ikke noe å gjøre med. Prisen for et multikulti-samfunn. Men det er det ingen av de offisielle organene som erkjenner: NRK, Regjering, Storting. Der er det fortsatt the good story som dominerer: Vi skal berike hverandre.

Dette er dette sprik mellom ideal og virkelighet som pisses folk off. De kan lese.

Hva kan gjøres? For det første at man kaller en spade en spade. Ikke behandler statistikk som statshemmeligheter. Ikke underslår fakta.

Forebyggende: Alle borgere i dette land skal ha obligatoriske ID-kort med biometriske data, som de må ha på seg til enhver tid. Det er vedtatt i Storbritannia og innføres, jeg tror det er fra 2008.

Det fremgår av dagens aviser at innvandrere som kommer hit på grunn av gjenforening, ikke blir registrert med fingeravtrykk. Det sier seg selv at alle som kommer illegalt til Norge, eller som unnlater å møte opp for å søke om asyl, ikke finnes i noe register. Man aner ikke hvem de er. En helt uholdbar situasjon.

Dert nytter ikke å skjule seg bak Schengen. Regjeringen har myndighet til å foreta seg en hel del på hjemmebane. Det eksisterer en følelse av maktesløshet som ikke er bra. Regjeringen later som om den er maktesløs. Ingen har egentlig noen medisin eller forklaring. Det er ikke bra for demokratiet.

Folk vil ha lettere for å gå videre etter slike hendelser hvis de visste at myndighetene gjorde det som sto i deres makt. Det føler de ikke i dag. Begynn med å være ærlige.