Det kan virke paradoksalt, men USA som demokrati vant både i Bagdad og Washington idag. Det som politisk var et nederlag for Bush-administrasjonens fange-policy, var en seier for amerikansk demokrati.

Amerikansk høyesterett fant at fangene på Guantanamo har rett til juridisk råd og hjelp og til å fremme sin sak, og presidenten har ikke lov å holde amerikanske borgere uten lov og dom.

Det er sterke ord som brukes: selv om USA angripes av terrorister har ikke presidenten lov til å ta motstanderens metoder i bruk for å forsvare land og folk.

«Due process demands that a citizen held in the United States as an enemy combatant be given a meaningful opportunity to contest the factual basis for that detention before a neutral decisionmaker,» Justice Sandra Day O’Connor wrote. She and seven other justices held that the detention of Yaser Esam Hamdi, a native-born United States citizen seized in Afghanistan in 2001, was invalid for constitutional or statutory reasons. Only Justice Clarence Thomas dissented from that basic position.

Justice O’Connor wrote that the campaign against terrorism notwithstanding, «a state of war is not a blank check for the president when it comes to the rights of the nation’s citizens.»

Det betyr en seier for den liberale tanke, slik vi har møtt det hos en mann som Michael Ignatieff: Demokratier har lov til å forsvare seg, også med røffe metoder, men de må være overprøvbare og åpne for innsyn.

Supreme Court Affirms Detainees’ Right to Use Courts
By DAVID STOUT

Published: June 28, 2004

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂