President Barack Obama har kommet til at det er et antall Guantanamo-fanger som ikke kan stilles for retten og ikke slippes fri. Han vil ha dem overført til USA, til forvaring på ubestemt tid. Kritikere mener Obama gjentar Bush-administrasjonens feil.

Det skal dreie seg om så mange som 100 av i alt 240 fanger. Obama har lovet å stenge Guantanamo innen januar. Det begynner å haste.

Grunnen til at de ikke kan stilles for retten er enten manglende bevis, eller at bevis er skaffet til veie på en måte som gjør at de ikke kan fremlegges i retten.

Administrativ forvaring er et ord som får amerikanske liberalere til å rykke til.

Still, the concept of preventive detention is at the very boundary of American law, and legal experts say any new plan for the imprisonment of terrorism suspects without trial would seem inevitably bound for the Supreme Court.

Mr. Obama has so far provided few details of his proposed system beyond saying it would be subject to oversight by Congress and the courts. Whether it would be constitutional, several of the legal experts said in interviews, would most likely depend on the fairness of any such review procedures.
..
In his speech on antiterrorism policy Thursday, Mr. Obama, emphasizing that he wanted fair procedures, sought to distance himself from what critics of the Bush administration saw as its system of arbitrary detention.

«In our constitutional system,» Mr. Obama said, «prolonged detention should not be the decision of any one man.»

But Mr. Obama’s critics say his proposal is Bush redux. Closing the prison at Guantánamo Bay, Cuba, and holding detainees domestically under a new system of preventive detention would simply «move Guantánamo to a new location and give it a new name,» said Michael Ratner, president of the Center for Constitutional Rights. Defense Secretary Robert M. Gates suggested this month that as many as 100 detainees might be held in the United States under such a system.

Forslaget er fjernt fra hva Obama sa i valgkampen, men nå sitter han med ansvaret. Kritikere kan kreve at fangene enten stilles for retten, eller slippes fri, men det er presidenten som må ta ansvaret hvis noe skjer. Flere frigitte Guantanamo-fanger har sluttet seg til terrorgrupper.

Kommentatoren David Brooks sier at det ikke er så stor forskjell på Bush og Obamas politikk som mange tror.

President’s Detention Plan Tests American Legal Tradition

Cheney Lost to Bush

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂