Nok en amerikansk dommer har kommet til at interneringen av fanger i Guantanamo-leiren på Cuba strider mot grunnleggende rettsprinsipper.

«Although this nation unquestionably must take strong action under the leadership of the commander in chief to protect itself against enormous and unprecedented threats,» the judge wrote, «that necessity cannot negate the existence of the most basic fundamental rights for which the people of this country have fought and died for well over 200 years.»

Joyce Hens Green ved Federal District Court i Washington fant også at de såkalte militærtribunalene som regjeringen opprettet, var utilstrekkelige.

Dommer Green mener kort og godt at fangene på Guantanamo har krav på samme rettssikkerhet som andre amerikanske fanger. Regjeringen har hevdet at amerikansk lov ikke gjelder på Guantanamo, men dette blåser dommeren av.

Det vil si at fangene har rett på forsvarer for en domstol, og å få se tiltale og bevis.

Høyesterett avgjorde i juni i fjor at fangene hadde krav på rettslig behandling av sine saker.

Men en annen dommer, Richard J. Leon, kom for et par uker til at habeas corpus ikke gjelder for Guantanamo, og ga dermed regjeringen kjærkommen støtte.

Dommer Green ble innsatt av Jimmy Carter, og Leon av president Bush.

Saken må trolig opp for Høyesterett en gang til.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Mest lest

Les også