Det er vanskelig å si om de to palestinerne som drepte Tali Hatuel og hennes fire døtre ønsket å påvirke avstemningen blant Likud-medlemmer om tilbaketrekningen fra Gaza, men de gjorde det.

De palestinske terroristene har vært blant de første til å bruke terroren til å påvirke valg: Det var Hamas blodige bussterror i Jerusalem som senket Shimon Peres garanterte valgseier etter at Rabin var drept.

Al-Qaida har lært og visste å time bombene i Madrid. I USA er man allerede forberedt på at det vil komme aksjoner som er ment å påvirke novembervalget.

For noen var drapet på Hatuel-familien et bevis på at Israel ikke kan trekke seg ut, det vil være det samme som å belønne terror. Andre trekker motsatt konklusjon: det viser bare at settlerne i Gaza er så sårbare at de ikke lar seg forsvare. Det er ikke av strategisk betydning.

Vi vil tippe at det var nei-stemmene som ble styrket av terrorhandlingen, som var riktig bestialsk. En av de to gikk helt inntil bilen og skjøt ihjel de som satt inni. Oppslutningen var ifølge BBC igår på rundt 30 prosent. Det pleier å begunstige nei-stemmene, som er mest ivrige.

Det paradoksale er at det er overveldende flertall i Israels befolkning for en tilbaketrekning: 2/3 ønsker det. Men Arafat & C0 er mot!

Både Bush og Blair mener nok at en tilbaketrekning vil sette igang en prosess som er vanskelig å stoppe, for begge parter. Det er bedre enn den morderiske stillstanden. En ledende Labour-politiker, Amon Dror (?), sa på BBC igår at prosessen vil bli selvforsterkende, har en sagt A, må en si B: Han trodde det ville ende med også tilbaketrekning fra Vestbredden, og kan hende ikke helt som Sharon vil. Det er nok grunnen til at en mann som Terje Rød-Larsen er for.

Det er typisk at Hamas og andre dødelige slår til hver gang det er et inititativ for en politisk løsning.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂