Osama bin Ladens tilbud om våpenhvile – hudna – er intet mindre enn et friere i kjent utpressingsstil til Europa. Foreløpig sier Europa nei.

Det er flere interessante momenter i brevet: bin Laden viser til den siste tids positive reaksjoner, og mener åpenbart valget i Spania.

‘I Hereby Offer [Europe] a Peace Treaty’

«Therefore, in order to thwart opportunities for the merchants of war, and in response to the positive developments that were expressed in recent events and in the public opinion polls, which determined that most European peoples want peace, I urge … the establishment of a permanent commission to nurture awareness among Europeans regarding the justness of our causes, particularly the cause of Palestine, and that use be made of the vast media resources to this end.

Det siste poenget er pussig: opprettelsen av en kommisjon som skal spre forståelse for bin Ladens sak i Europa, fremmet av de store mediehusene. Merkelig. Det høres ut som bin Laden får med seg noe, men er helt på viddene i andre sammenheng. I mediene skrytes det av at han er så intelligent og smart. Det samme ble sagt om Hitler i 30-årene. Beundringen, skrekk-fascinasjonen for vold.

Merk også at han tar avstand fra og klasser FN sammen med USA, fordi Sikkerhetsrådet er en klikk som holder Generalforsamlingen som slaver, sier han.

Merk også at det er USA som skal få betale for drapet på sheik Ahmed Yassin.

Forklaringen på Twin Towers er at USA har beskyttet jødene (han sier jødene ikke Israel) og invaderte (sic) Saudi-Arabia. (Når USA er svekket kan en bare forestille seg hva som vil skje med Israel og jødene.)

Det blodlystige martyriet er gjennomgangstonen, akkurat som det var det i Arafats tale i dag. Denne tilbedelsen av martyrium og blodoffer er et helt spesielt fenomen som en gruppe muslimer er grepet av, særlig i Midtøsten. En er rede til å ofre fremtiden på et alter av blod. Dagbladets Line Fransson har et intervju med en mor som mistet sin mann i skyting med israelerne og nå sitter svartkledd og tildekket og ønsker at hennes to små gutter skal bli selvmordsbomberen. Det blir for sykt. Det er gjort mange ganger før, og i dag lurer vi på de spørsmål Fransson behendig unngår: Har dere ingen motforestillinger? Har selvmordsbomberne brakt dere noe? Hva slags fremtid er dette? Hva slags liv? Dere blir nå omgitt av et gjerde og må styre dere selv. Hvilken hjelp har dere av selvmordsbombere da?

Bin Laden spør hvordan det kan ha seg at vestlige liv er verdt så mye mens muslimers ikke er det. Dette er samme toner som man har hørt i etterkant av Twin Towers fra opptil flere. Hvilken rett har vi til å sette våre tap over andres osv.

Det er ennå en kløft, men det finnes anslag i hans brev til noe som ligner dialog med krefter på vestlig side.

I Dagsnytt Atten forsøkte Harpviken fra PRIO å forstå bin Laden. Han mente amerikanerne i Irak har gitt bin Laden en politisk plattform han nå utnytter. Han skrøt av bin Ladens astuteness som politiker. Cathrine Løchstøer syntes det åpenbart ble litt mye, og forsøkte å si at det foreløpig ihvertfall ikke var noen som var villig til å forhandle med Al-Qaida. Men så falt samtalen inn på Libanon og 80-tallet, og da var man mer enn villig til å forhandle med terroristene etter at de tok gisler. Utviklingen i Irak burde da tilsi at det ble kjøpslått med terroristene, ble det sagt.

Bin Laden er akkurat så smart og intelligent som en mafiaboss som holder en pistol til hodet ditt. Å påkalle hestehandlene med palestinere og andre på 80-tallet kan lett virke som en rettferdiggjøring eller rasjonalisering av samme handlemåte i dag.

Osama Bin Laden Speech Offers Peace Treaty with Europe, Says Al-Qa’ida ‘Will Persist in Fighting’ the U.S

Excerpts from ‘Bin Laden’ tape

Translation provided by Reuters
Thursday April 15, 2004