Kommentar

Den sørafrikanske anti-aidsaktivisten Zackie Achmat er nominert til Nobels fredspris for 2004 av en amerikansk kvekergruppe. Achmat, som selv er smittet av hiv, driver en opplysningskampenje i Sør-Afrika (Treatment Action Campaign). Sør-Afrika er hjemlandet til det største antallet hiv-positive i noe land i verden, fem millioner mennesker. Landets president, Thabo Mbeki, har lenge kjempet mot all medisinsk hjelp til hiv-positive, og mot alt som kan hindre at viruset smitter til neste generasjon, blant annet ved å hevde at hiv/aids er en kolonialistisk sykdom som ikke har med afrikansk levesett å gjøre. Etter langt og sterkt press ga myndighetene etter i oktober i år og tillater endelig distribusjon av medisiner som kan hindre at hiv utvikler seg til aids. Ikke alt press kommer utenfra. Nelson Mandela og Desmond Tutu støtter arbeidet til Achmat.