Det sies at det siste bombeangrepet i Riyadh har snudd stemningen mot al-Qaida. Det var greit så lenge de sprengte vestlige borgere. Angrepet 12. mai f.eks. der 35 ble drept, ble oppfattet som et svar på krigen i Irak og dermed et stykke på vei rettferdiggjort.

Men det siste angrepet drepte nesten bare muslimer, og det under selveste Ramadan. Det har fått mange til å lure på hva al-Qaida egentlig står for.

Deadly Bombing of Saudi Homes Sours Al Qaeda Sympathizers

Men kanskje ikke målet var muslimer likevel? Tidligere var dette et boligkvarter for Boeing-ansatte. Terroristene kan ha handlet på grunnlag av gammel informasjon.

Angrepet har gjort saudierne forvirrede og rådløse, og blottstilt deres ufølsomhet i forhold til andres liv enn deres egne.

«They can no longer say they are more or less raising the banner of jihad,» said Saad A. Sowayan, a professor specializing in Bedouin poetry at King Saud University, sipping orange juice in a hotel coffee shop. «Jihad is not against your own people

Så lenge al-Qaida angrep utlendinger, vantro, var det greit. De fortjente ikke bedre. Men når de angriper deres egne skaper det full forvirring i verdisystemet. For sent går det opp for Saudi-Arabia at det har næret en slange ved sitt bryst, for denne slangen er dets ektefødte barn. Denne erkjennelsen gir en lammende frykt.

We were supporting all these extremists thinking we were safe from them, and suddenly they turn on you,» said Mr. Sowayan, the professor.

Det merkelige er at kongedømmet ikke har gjort noe forsøk på reformer siden de første stormvarslene kom. Datter av den tidligere oljeministeren Yamani, som er scholar ved Royal instiute of strategic studies i London, sa man tvert om har sett en tilstramming: Kjente kritiske akademikere og andre har mistet jobbene sine og endog blitt kastet i fengsel.

Dette vitner om et regime som er usikker på seg selv. Igår var det sheikher som gikk inn for forhandlinger mellom terroristene og styresmaktene! Det er nok med en konsesjon så avsløres det at kongedømmet står på leirføtter.

Når historien om Irak-krigen skal skrives vil det komme fram hvor stor betydning Saudi-Arabia spilte. Det sies med forakt at det kun var olje som dikterte felttoget mot Bagdad. Det er mye riktig i det, men med en vesentlig kvalifikasjon: det var da USA oppdaget at deres viktigste oljeleverandør satt så tett opp mot mennene som gjennomførte 11. september. Det var et sjokk. USA innså i hvilken grad det har passivt godtatt at den ekstreme wahhabismen har fått bre seg med sitt sterkt antivestlige budskap.

Allerede nå er situasjonen snudd: Det er saudierne som trenger USA. Richard Armitage var på plass dagen etter siste bombeangrep. (besøket var planlagt)

Neil MacFarquhar har en historie som illustrerer en typisk side ved araberes forhold til USA: man fordømmer og distanserer seg, men nyter godene uten bekymring.

The strong Arab identity (in the compound), residents said, helped give them a sense of security.

«You don’t want to stay in a place where Westerners are common because then it would be a major target,» said Shakib el-Qasim, 40, an electrical engineer who became an American citizen while studying at the University of Texas in the 1980’s.

«I did not expect them to hit that compound because the culture inside the compound is more Arab than it is Western,» added Mr. Qasim, whose son, 10, and daughter, 9, were home alone studying when the attack occurred, the children fleeing the house as it collapsed around them. «It is more like you are in Egypt, you are in Syria, you are in Jordan.»

Mannen flyttet ut av compounden Hamra fordi han var redd for angrep og det skjedde en måned senere., 12 mai Han ville bli omgitt av arabisk kultur, men ser ikke noe problematisk ved at han samtidig er borger av USA! Ingen kvaler over lojalitet eller refleksjon om hvilken side man tar.

Men det hjalp ikke.

MacFarquhar har snakket med en journalist som sier noe svært interessant. De gamle afghan-kjemperne ble lokale helter. Det var tøft å ha utkjempet jihad mot russerne. Nå har en ny generasjon vokst opp:

What is most alarming now, Mr. Zaidy said, is that there are youths who never went to Afghanistan who have decided the jihad lies at home

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂