Angrepet på den saudi-arabiske havnebyen Yanbu lørdag er viktig. For første gang har terroristene lykkes å jage ut et vestlig selskap. Alle de 100 ansatte valgte å forlate Saudi-Arabia, da de fikk muligheten.

Det er riktignok bare et datterselskap av svensk-sveitsiske ABB som har reist. Selskapet har flere hundre andre ansatte i landet. Men akkurat som i Spania lyktes terroristene med sitt forsett.

Vestlige kilder sier de legger mer vekt på dette angrepet enn f.eks. bilbomben i Riyadh mot bygningen hvor folk får førerkort. Skulle dette spre seg kan det få alvorlige følger for kongedømmet.

Fem ingeniører ble drept: to amerikanere, to briter og en australier. 33 andre ble såret. Angrepet ble gjennomført på en ytterst brutal måte:

the gunmen singled out senior employees, including the project manager, the construction manager, the engineering manager and the overall administrator. One of them, Steve LaGuardia, a 62-year-old American engineer, was tied behind a car and dragged, a company official said.

The gunmen roared into the parking lot of Ibn Hayyan Secondary Boys School early Saturday, firing their guns in the air and yelling to the students that they should abandon their studies to go fight against the Americans in Falluja, Iraq, The Associated Press reported.

As students and teachers scattered in horror, the report said, the gunmen pointed to the blood-soaked and battered body of the American engineer and said, «This is the president of America.»

Myndighetene sier at terroristen er desperate, med andre ord svekket. Men den åpne tross og utfordrende stilen kan like mye tolkes som at Al Qaida har innledet den endelige kampen og signalisererer at de vil styrte regimet.

Når man hører hva landets leder er i stand til å si, kan et slik utfall ikke utelukkes.

Kronprins Abdullah ga Israel skylden for terrorismen. Det er litt uklart hvordan det henger sammen, men han var nesten 100 prosent sikker:

«It became clear for us and I say it, not 100 percent but 95 percent, that Zionists’ hands are behind what is going now,» the crown prince said. «Unfortunately, they deceived some of our sons. The devil made them daring and they are supports of the devil and colonialism.»

Disse tankene kan ikke ha vært en forvirret manns innfall. Utenriksministeren sier det samme:

And Foreign Minister Prince Saud, who made note of the lead assailant’s connection to Saudi dissidents in London, said it is «well known» that the London dissidents «have contacts and are financed by parties that are linked to Israel.»

Hvem husker ikke Osama bin Ladens krav om at amerikanske soldater måtte vekk fra saudi-arabisk hellig grunn. Nå krever talsmannen for Al-Qaida, Abdulaziz al-Muqrin, at alle utlendinger må ut av landet. Det er samtidig en krigserklæring mot myndighetene. Oljeindustrien kan ikke fungere uten utenlandsk ekspertise.

Det er særlig blodtørsten som er bemerkelsesverdig:

«God willing, the day will come when bodies of Americans and Jews will be dragged, humiliated and trampled in the Arabian Peninsula, and with them their tyrants and allies,» one statement said.

After Attack, Company’s Staff Plans to Leave Saudi Arabia
By NEIL MacFARQUHAR

Published: May 3, 2004

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂