Kommentar

Moqtadah al-Sadr erklærte en islamsk stat igår. Denne mannen ser ikke god ut. Det er første gang shiaene har kunnet feire den 12. imam. Amerikanerne har påta tt seg en enorm oppgave.

Die Zeit har en svær artikkel om amerikanerne i Irak, med den megetsigende tittel: Die Amerikaner sind Barbaren.

Det er tatt fra en misfornøyd sunni-tilhenger av Saddam. Jeg kom ikke gjennom hele artikkeln på halvannen side, men leste nok til å se at journalisten systematisk hadde brukt episoder der amerikanerne hadde kommet uheldig ut, ja, oppført regelrett dumt. Det kjenner alle som følger med. Men hos Die Zeit var disse gjengitt utelukkende. Følelsen er at de skaper en avstand. En fordømmelse av amerikanerne. Noen har behov for å bevise visse ting: som at amerikanerne er barbarer.

Det er åpenbart viktig for europeisk selvfølelse. Men kommer det noe ut av det? Neppe.

Forsvarere av Bush, eller rettere: De som forsøker å forstå beveggrunnene for krig, føler ubehag ved en understrøm i den europeiske dekningen. Men de bør ikke nøle med å erkjenne at det heftet store feil ved bevismaterialet mot Saddam. Ingen masseødeleggelsesvåpen så ut til å være klar til utskyting. Påstandene om reconstituion av WMD ser ut til å være unnfanget i tynn luft.

Men amerikanerne har befridd irakerne for en grusom tyrann. Det er forstemmende at Die Zeit velger å fremheve folk som sier at det var bedre under Saddam.

En får en følelse av en antiamerikansk understrøm hos en avis som liker å fremstille seg som liberal.

Hva kan det skyldes?

Ganz einfach: Tyskerne er overhodet ikke ferdig med sin Bewältigung av fortiden. Det er så mange sår, som ikke vil gro. Det kan kjennes godt å se USA synke ned i møkka. Selv om det ikke er spesielt sympatisk.

Schröder har lekt med ilden når han spilte ut anti-krigskortet. Det dukker opp mange underlige følelser i det kjølevannet.

Tyske etermedier er ikke spesielt opptatt av utenrikspolitikk. Folk vet derfor ikke så mye om hva som foregår. Journalistene har lett spill.

Regjeringen vet hva den gjør. Hva Schröder har tenkt er ikke lett å si. At han lefler med antiamerikanske stemninger er ikke vanskelig å se. Det beror på den merkelige omstendigheten at tyskerne befinner seg i en historisk skruestikke de ikke kan slippe ut av: Forbrytelsene som ble begått i deres navn vil forfølge dem i hundreår. Det er so zu sagen grunn Konditionen ved å være tysk.

Faren ved USA-bashing er at tyskerne har seg forføre av sin egen fordømmelse.

Det kan godt være at USA handlet forhastet da det styrtet Saddam. But Tatsache er at det har skjedd. Midtøsten står foran et tidsskille: Det sto i FAZ at regionen vil trenge 100 millioner arbeidsplasser i løpet av de nærmeste tiår. Noe må skje, og det bør helst være en normal utvikling. Istedet er Schröder, Putin og Chirac mer opptatt av å danne en motvekt til USA.