Kommentar

Som et apropos til spørsmålet om irakernes mentale habitus, ble Iraks forsvarsminister Ali Allawi intervjuet i Hardtalk. Vestlig overflatiskhet er en flau forestilling i møte med personer som kjenner maktens pris.

Makt er blitt et fyord i Europa og til dels USA. Ikke noe kan illustrere dette bedre enn Gerhard Schröder og sosialdemokratenes slagord foran EU-valget til sommeren: Macht für den Fried (min oversettelse fra engelsk). Det lyder nesten orwellsk.

Allawi kommuniserte at alt har sin pris, og at alt må settes i sammenheng. Sebastian hamret løs om hvor forferdelig alt var, men ble avvist.

Gjengangeren i vestlig presse nå er at alt er kaos og kommer til å bli det etter 30. juni. For nå kommer vel den nye regjeringen til å sette ned foten overfor USA?

Allawi avviste dette og sa de hadde felles interesser.

Men han sa noe annet interessant: At mye av dagens problemer skyldes mismanagement fra amerikanernes side. Sebastian skulle ha ham til å si at det hadde vært massakre i Fallujah, osv. Men Allawi falt ikke for disse billige poengene. Abu Ghraib? Jo, alvorlig, men sette det opp mot hva som tidligere hadde foregått i Abu Ghraib: Saddam kunne skyte 2.000 mennesker på en dag.

Allawi var ikke mot koalisjonen. Ved å fjerne Saddam hadde USA fjernet et av de verste regimer i verden. Men noen av arkitektene bak krigen, og ikke minst freden, tok gruelig feil. -De forstår ikke de lokale forholdene. De forstår ikke hvor kompleks Irak er. Det er lokale krefter som må rydde opp og skape orden. Amerikanerne skal bare være der som en garanti. Han trodde amerikanernes nærvær ville begrense seg til rundt 12 måneder. Da vil man kunne redusere kraftig på antallet.

Folk som Allawi vet hva irakerne har lidd. De kjenner også Midtøstens historie. De blunker ikke så lett.