Foto: Steen Raaschou.

Etter besøket i Norge var Tyskland neste reisemål for Steve Bannon, som i den forbindelse lørdag ble intervjuet av Die Welt.

Der norske mediefolk hadde brukt energi på den fantastisk idiotiske diskusjonen om hvorvidt det er rett å la den amerikanske presidentens tidligere høyre hånd komme til orde, fikk altså Bannon som seg hør og bør uttale seg om aktuelle spørsmål i en av Tysklands største kvalitetsaviser.

Silke Mülherr og Clemens Wergin innleder samtalen med å spørre om Bannon tror at Trump, som han kjenner bedre enn de fleste, er i ferd med å la seg presse til en militær konfrontasjon med Iran. Bannon tror ikke at presidenten egentlig har noe ønske om å angripe Iran, og antyder at det heller ikke kan utelukkes, innen han presiserer at han ikke lenger har førstehånds kjennskap til slike diskusjoner.

Bannon er for tiden mest opptatt av Kina, ikke overraskende i lys av det han sa i Oslo:

Die Welt: I USA har presidentvalgkampen for 2020 begynt allerede. Hva slags råd ville du gi Donald Trump for å hjelpe ham til å vinne igjen?

Steve Bannon: Han bør fokusere på hovedsaken: den økonomiske krigen som Kina fører mot Vesten, Tyskland inkludert. Samtalene om en ny handelsavtale er en side av denne krigen. Donald Trump forstod det.

Mange spør seg om hans skifte av fokus betyr at han nedtoner betydningen av ting han har vært mer opptatt av før. Die Welt er intet unntak:

Vil du si at økonomi og handel er viktigere enn innvandring?

Innvandring og handel er to sider av samme sak. Vi har taklet både den illegale og den legale innvandringen, for begge deler handler om å beskytte våre egne arbeidstagere. Trumps politikk for begrensning av den massive illegale innvandringen har gjort at arbeiderklassens lønninger har økt ihjen i landbruket, byggebransjen og oljeproduksjonen.

Og handelspolitikken sikrer at det ikke kommer urettferdig konkurranse fra billig arbeidskraft mot amerikanske produsenter. Det avgjørende er å skaffe tilbake industriarbeidsplassene som er gått til Kina. Donald Trump ble president fordi han forstod dette.

Avisen spør hvilken demokratisk presidentkandidat som ville ha de beste utsiktene til å beseire Trump. Bannon mener at det handler mest om hvem som er best i stand til å mobilisere i visse nøkkelstater. Både Joe Biden og Bernie Sanders satser tungt der.

Samtalen dreier over på Europa. Mange mener Bannon har mislyktes med sitt prosjekt i vår verdensdel, og har omtalt ham som en has-been – et uttrykk som merkelig nok aldri benyttes om Jimmy Carter eller Barack Obama. Men Bannon mener at det han vil oppnå, er i ferd med å skje:

Du har talent for å mobilisere. Likevel har du ikke lyktes i å etablere en europeisk bevegelse mot EU.

Jeg ser annerledes på den saken. Jeg er ikke her for å være en amerikaner som trekker i trådene. Her er jeg bare en fyr som observerer. Hvis jeg ønsket meg jobb som rådgiver for populistpartiene i Europa, kunne jeg fått det i morgen. Folk oppsøker meg hele tiden. Men jeg ønsker ikke å ansettes mot betaling. Forresten har jeg aldri mottatt en dollar av Trump.

Og jeg tar ikke betalt for å gi råd til europeiske partier. Jeg har bare en liten NGO som fra tid til annen blir etterspurt av europeiske partier.

Men i praksis klarer de europeiske populistene å forene seg uten din hjelp. Betyr det at du ikke har nådd målene dine?

Alt jeg hadde forestilt meg når det gjelder valgene til EU-parlamentet, skjer allerede. Populistbevegelsene i Europa lykkes med noe som er imponerende. Og det ser ut til at de vil danne en stor politisk gruppe i EU-parlamentet etter valgene.

Salvini, Le Pen og Farage vil bli mektige skikkelser i det nye parlamentet, sier Bannon.

Die Welt antyder at Bannons egentlig anliggende er å splitte Europa, slik at vår verdensdel blir enklere å manipulere for amerikanerne. Det avviser Bannon. Med unntak av UKIP ønsker heller ikke populistpartiene å forlate EU, sier han: De vil bare ikke ha Europas forente stater med felles budsjett og felle hær, slik Macron vil.

Konfrontasjonen fortsetter, denne gangen fra en helt annen vinkel:

Du har akkurat møtt Jörg Meuthen, som er toppkandidat for AfD ved EU-valget. Hvorfor støtter du et parti som er antiamerikansk og prorussisk?

Det er en misforståelse. AfD er ikke antiamerikansk, men det er imot den globalistiske eliten representert av folk som Hillary Clinton.

Den geopolitiske analysen som følger er oppsiktsvekkende:

Hva med de nære relasjonene AfD har med Russland – et land som har invadert Ukraina og påvirker valg i Vesten? Det burde bekymre en amerikaner.

Utenfor den forgiftede atmosfæren i Washington kan jeg åpent stå for en større tilnærming til Russland. Jeg erkjenner at Russland er et kleptokrati som ledes av mange fæle typer med tunge våpen. Men vi er ikke lenger fanget i den kalde krigen, hvor vi siktet på hverandre med atomvåpen.

Vi må være klare på at vi burde stå sammen. Russland er en naturlig alliert for å forene hele Vesten.

Et strategisk splitt og hersk-resonnement ligger til grunn:

Hvordan har du fått denne ideen? Uansett ser ikke russerne på oss som naturlig allierte, men snarere som motstandere.

Tilnærmingen til Russland vil ta lang tid. Men når folk innser hva slags totalitært og merkantilistisk regime vi har å gjøre med i Kina, vil de forstå at vi trenger Russland som en alliert for å forsvare oss mot Beijing. Kineserne forsøker å ødelegge det industrielle demokratiet.

Huawei og «silkeveien» er elementer i den kinesiske strategien, mener Bannon. Dersom den lykkes vil kineserne få økonomisk hegemoni og redusere Vesten til vasallstater. Det er flere som har innsett dette, mener han:

Hvorfor tror du egentlig at du og Donald Trump er de eneste som har forstått denne utfordringen?

Donald Trump er den eneste som handler. Elitene både i Washington D.C., London og Berlin formes av den samme tenkningen. De tror at Kinas vei til toppen er en uforanderlig fysisk lov, og derfor aksepterer de det ganske enkelt.

Dette er fullstendig galt, sier Bannon.

Men likevel har eliten gitt opp Vesten. Trump har derimot besluttet å forsvare seg

Bannon forteller at han har tenkt å oppholde seg mye i Tyskland i tiden som kommer, og han har kontakt med AfD i forbindelse med delstatsvalget i Sachsen.

Han ser også dette i et strategisk lys: Tyskland kommer til å stå midt i stormen under Vestens konfrontasjon med Kina. Den tyske økonomiske modellen, som bygger på høyteknologi og kvalitetsproduksjon, risikerer i det lange løp – Bannon antyder fem til ti år – å bli slaktet av kineserne.

Noen synes Bannon snakker for lite om islam. I lys av det han sa under en konferanse i Vatikanet i 2014, er det ingen tvil om hva Bannon synes om islam («We’re now, I believe, at the beginning stages of a global war against Islamic fascism»). Men han finner det ikke alltid hensiktsmessig å insistere på det.

AfD bør først og fremst fokusere på økonomiske saker. Radikalisert islam er en alvorlig fare, men man må ikke miste temaet arbeidsplasser av syne. Hvis man vil vinne valg, må man konsentrere seg om arbeiderklassen, som er landets bankende hjerte.

Og jeg tror det spesielt gjelder for Tyskland, hvor pensjonssituasjonen blir stadig verre.

Jörg Meuthen har forsått dette, mener Bannon. Pensjonssystemet er ikke bærekraftig. Og nettopp derfor er det en storm i horisonten. Partiet som er i stand til å ta arbeidsfolks bekymringer på alvor, vil vinne, avslutter Steve Bannon.

Analysen hans av Tyskland kan også passe godt på andre store europeiske industriland, som Frankrike og Italia.

For et land som Norge, hvor en kjempemessig pengebinge vil holde disse problemene på avstand lenger enn på kontinentet, og hvor arbeiderklassen er byttet ut med en miks av trygdede, offentlig ansatte og selvstendig næringsdrivende, kan disse betraktningene virke mindre relevante.

Men lignende problemstillinger vil innhente nordmennene også. Det at oljefondet allerede er bortlovet i trygder og pensjoner, store deler av dem til mennesker uten røtter i vårt land, bærer bud om det.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂