Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

De resultatløse handelssamtalene mellom USA og Kina vil ikke ha kommet som noen overraskelse på Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon – fredagens hovedpersonen i Documents arrangement i Oslo Militære Samfund, der han også omtalte Kina i svært harde vendinger.

Uansett hva som blir utfallet av de pågående samtalene, vil det ikke dreie seg om noen handelsavtale, men om en våpenhvile, skrev Bannon sist mandag i en kronikk i Washington Post: USA og Kina befinner seg i en økonomisk krig, fastslår han.

Ifølge Bannon dreier dette seg om å oppfylle løfter som Trump gav i presidentvalgkampen:

Getting tough with China to bring manufacturing jobs back to the United States was the linchpin of President Trump’s electoral march through the Rust Belt during his 2016 victory.

Mannen som var the Donalds høyre hånd, ser Kina som den største strategiske trusselen mot USA noensinne. Han er ikke i tvil om kinesernes ambisjoner:

Today, the goal of the radical cadre running China — the Chinese Communist Party (CCP) — is to be the global hegemonic power.

Det har ingen hensikt å inngå kompromisser med Kina når det gjelder handel, skriver Bannon, som anfører en rekke grunner til det. Det kinesiske kommunistpartiet har drevet økonomisk krigføring mot Vesten helt siden Kina fikk bli med i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i 2001, mener Bannon.

Kravene USA stiller for å inngå en handelsavtale, vil være umulig å innfri:

China must agree to end forced technology transfers; intellectual property theft; cyberintrusions into business networks; currency manipulation; high tariff and nontariff barriers; and unfair subsidies to state-owned enterprises. However, if the CCP agrees to the United States’ demands in an enforceable manner, it would amount to a legal and regulatory dismantling of Chinese state capitalism.

Og det premisset kan umulig bli oppfylt.

Det som utspiller seg, er et fundamentalt sammenstøt mellom to radikalt forskjellige økonomiske modeller, fastslår Bannon.

Korrupsjon er et viktig element i det hele:

Chinese state capitalism is highly profitable for its owners — the members of the CCP. Stagnant state-owned enterprises gain a competitive edge through massive government subsidies and the cost savings won by stealing the intellectual property, technology and innovations of foreigners.

Uten intellektuelt tyveri ville Kina aldri hatt sjansen til å konkurrere internasjonalt, mener Bannon.

Det finnes også et viktig teknisk argument mot en handelsavtale: En handelsavtale med Kina er ikke som en fiskeriavtale med Canada. Canadierne lurer deg ikke, men det kan kineserne gjøre:

Even the toughest agreement needs effective monitoring, which is difficult even with accommodating partners and perhaps impossible with China. The danger is for the president to sign what appears to be a reasonable deal and find out several years later that the United States was hoodwinked.

Historien lærer at Kinas medlemskap i WTO ikke har vært bra for USA:

The United States failed to adequately monitor China’s entry into the WTO in 2001. Instead of access to a billion Chinese consumers, the United States lost more than 5 million manufacturing jobs since 2000.

Som Bannon sa i Oslo i går, er kineserne de første ofrene for det kinesiske regimets gjøren og laden. Men den frie verden kan ikke tillate seg å la den ufrie ekspandere:

This is history in real time; and the world is a house divided — half slave, half free. Trump and Xi are facing off to tip the scales in one direction or the other. One way leads to the benefits of freedom, democracy and free-market capitalism. The other leads to a totalitarian and mercantilist power run on state capitalism with Chinese characteristics.

Valget burde ikke være vanskelig, ei heller for europeerne. Men med avtaler som den nye «silkeveien» kan det se ut til at instinktene hos den politiske eliten i vår verdensdel ikke er mye verdt.

Ikke på det punktet heller.

 

Kjøp billetter til Katie Hopkins her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂