Kommentar

Beside the point

Medienes og visse politikeres terping på frykten for at norske soldater i Irak kan forveksles med «okkupasjonsstyrkene» blir nesten komisk. Virkeligheten er at både FN og andre hjelpearbeidere er like utsatt for terror som amerikanske og norske soldater. Terroristene har ingen interesse av å skille mellom dem som tilhører okkupasjonsstyrken og ikke, og heller ikke mellom soldater og hjelpearbeidere. Da hjelper det lite om nordmennene har annerledes utseende uniformer. De politikerne som trekker fram faren for forveksling, mener egentlig at Norge ikke burde delta i Irak i det hele tatt. Regjeringens vaklende holdning bidrar til forvirringen.

Det blir like meningsløst å snakke om at vanlige irakere ikke kan se forskjell. Trusselen kommer ikke fra vanlige irakere. De vil først og fremst ha sikkerhet, og vil ikke jage USA og FN på dør før et irakiske styre er på plass som kan overta ansvaret.

Den norske feltpresten Jan Inge Ringsby får hele saken ned på jorda. Han har inntrykk av at lokale irakere har et godt inntrykk av den norske styrken, men vet ikke om de blir sett på som okkupanter.

«Det er umulig å si. De som treffer oss, er glade for det. Vi bygger broer og setter opp høyspentmaster som har vært revet ned, slik at oljeraffineriene kan produsere bensin. Bensinmangelen har som kjent ført til frustrasjon og aggresjon, sier Ringsby til Aftenposten.

Les også

-
-
-
-