Rødt kort til Lægreid
Erling Lægreid når stadig nye høyder med sin eder og galle. Tirsdag var det Israels tur til å få sitt pass påskrevet. Hvordan Dagsnytt 18 kunne finne på å gi ham oppdraget med å kommentere valget er for meg en gåte. Det ble en liten katastrofe. Lægreid krysset grensen fra usakeligheter og besk kritikk til billig antisemittisme. Det verste er at verken Lægreid selv, programlederen sikkert synes det var noe spesielt med det han sa. Han åpnet med å si at palestinerne hadde jublet da Bush ble valgt, fordi republikanerne tradisjonelt er mer rasjonelle i forhold til Israel. «Clinton-administrasjonen var dominert av jøder», sa han. Vi skjønte hva han skulle si: Palestinerne ble skuffet. Bush har gitt haukene i Israel full oppbakking, sa Lægreid og fortsatte:
-I og med at jødene dominerer media og underholdningsindustrien i USA, er det umulig å styre landet uten å ha jødene i ryggen, for ikke å snakke om de kristne fundamentalistene og dermed den moralske majoriteten.
Her serverer Lægreid to antisemittiske stereotyper på en gang: Myten om at en jøde er en jøde, og at de styrer andre land ut fra egne interesser. Å si at det er jødene som dominerer media og underholdning er å låne argumenter fra nazistenes arsenal: En jøde er alltid en jøde. Hvis New York Times eies av amerikanere med jødisk bakgrunn så vil det diktere avisens redaksjonelle linje. Da er det en jødeavis. Ja, dette er den typen biologiske argumenter som nazister bruker, men jeg hadde ikke trodd jeg skulle høre det fra en erfaren programsekretær i NRK: Å vurdere folk ut fra rase. Det sier også sitt om et mentalt klima at jødene er den eneste gruppen man ville våge å si noe sånt om offentlig. Den proklamerte antirasismen gjelder ikke jøder. Er dette å overdrive Lægreids uttalelser? Faktisk ikke. At noe sånt kan serveres for åpen mikrofon tyder på at alarmklokkene er slått av for lenge siden. Døren står åpen for rene antisemittiske uttalelser. I statskanalen NRK: Lægreid avla også dagens Israel et besøk: Fordi hele landet er en valgkrets stiller 26 partier til valg og 18 blir trolig innvalgt. Systemet favoriserer karismatikere og enkeltpersoner, og politikken består av kjøp og salg (!)
-Politikken har vært ridd av korrupsjonsskandaler i 30 år, og det er så vanlig at ingen reagerer. Det får i alle fall ingen politiske konsekvenser, fikk Lægreid seg til å si, uken etter at Sharons valgkamp nesten gikk av sporet på grunn av avsløringer.
Det går nedover med Israel, og grunnen er at de orientalske jødene har overtatt, de mangler dannelse.
-Samtidig er Israel mer og mer blitt et orientalsk land fordi dominansen fra de velutdannede europeiske jødene har forvitra. Nå blir folkeflertallet styrt av krefter uten demokratiske tradisjoner. Ideologiene er døde og gruppeinteressene har overtatt som politisk basis. Det er et mønster vi kjenner igjen fra mange utviklingsland, sa Lægreid.
Uttalelsene oser av nedlatenhet på avstand. Hvit arroganse. Og uvitenhet. Det er fordi Lægreid vet så lite om Israel at han kan lire av seg slikt. Det mangler bare at han sier de serfardiske jødene er skitne. Ingenting holder landet sammen. Heller ikke religionen, avslutter han. Nå ser vi tegninga: De styrer USA bak kulissene, men når de får sitt eget land går det til helvete. Sounds familiar? (Jeg har i denne omgang ikke forsøkt å gjengi L.s. nynorsk) (Dagsnytt 18 ligger ute på nett for alle som vil høre på)

Les også

-
-
-
-
-