Kommentar

Hva vi får vite om Midtøsten, og hvordan – og hva folk i regionen får vite: Nyhetsdekningen av en eventuell krig i Irak kommer trolig til å bli svært forskjellig fra Golfkrigen i 1991 (ehem, dette er en gammel spesialitet, jeg skrev i sin tid hovedoppgave om NRKs tv-dekning). Jeg har ikke undersøkt hva norske medier planlegger, men her er noen eksempler på hva som foregår:
– Publikum i arabiske land får i stigende grad tilgang til vestlige/amerikanske medier og perspektiver, ifølge dette bidraget i NYT.
– Amerikanske nyhetskanaler er nok som vanlig de som vil ha den mest innovative dekningen, på godt og vondt.
– At BBC World har styrket sin stilling på det internasjonale markedet er noe av det som omtales i Die Welts gjennomgang her.
– Litt eldre er LA Times’ sak om at Pentagon vil slippe til journalister nær kamphandlinger i langt større grad enn under Golfkrigen (originalen ikke tilgjengelig, her er Journalistens referat).

I 1991 var jo ikke world wide web oppfunnet. I dag kan en lese «live-rapporter» fra Bagdad i webloggen Where is Raed?. Jeg har fulgt den en ukes tid. Det er fascinerende saker. Dersom den ikke er autentisk (det er ikke mulig å fastslå 100 %) er den i så fall utrolig godt laget… Blant annet kommenterer skribenten «Salam Pax» (! – men psevdonym er jo forståelig) den nylige amerikanske epost-kampanjen rettet mot irakisk elite. Ifølge «Salam» inneholder Reuters-artikkelen en god del feil om irakernes mulighet til å bruke internett, blant annet.