En båt med migranter kantret i Den engelske kanal igår natt. Minst fire er omkommet og like mange savnet. 43 er plukket opp av havet.

Kystvakten mottok nødanropet like før klokken 03.00 lokal tid. Det britiske Border Force og et patruljefartøy fra Royal Navy fikk hjelp av franske fiskebåter og to kystvakthelikoptre i redningsoperasjonen utenfor kysten av Kent.

Både britiske og franske myndigheter har advart om farene ved å krysse Kanalen i spinkle gummibåter, spesielt om vinteren er forholdene uforutsigbare.

I november ifjor druknet 27 da båten deres sank midt i Kanalen.

– Våre hjerter er hos de berørte

Statsminister Rishi Sunak uttrykte sin sorg over de antatt åtte omkomne: 

– Jeg er sikker på at hele landet deler min sorg over det tragiske tapet av menneskeliv da en liten båt kantret i Kanalen i de tidlige morgentimene idag. Våre hjerter er hos alle berørte og vår hyllest går til de involverte i den omfattende redningsaksjonen.

– Setter desperate menneskers liv på spill

Labours leder Keir Starmer sa vi ber for dem som kantret i det iskalde vannet i Kanalen.

– Det er en påminnelse om at de kriminelle bandene som organiserer trafikken setter desperate menneskers liv på spill og profiterer på deres elendighet.

Ikke overraskende

Nigel Farage uttalte seg til GB News

– Dette er ikke overraskende. Vi kan sjokkeres når vi hører at tre mennesker er død, men vi har ingen anelse om hva tallet kan stige til. Det er frykt for at antallet kan være mye høyere. Jeg har selv sett disse båtene både på land og på hav. De er kun laget for én tur. Kryssfinerbunnen er bokstaveligt talt limt fast og de kan meget lett tømme seg for luft. Det er ikke overraskende at slikt skjer. Den virkelige overraskelsen er at vi ikke har hatt en større hendelse som denne siden november ifjor.

Det var sannsynligvis minusgrader i Kanalen.

Nye planer for å stanse migrantstrømmen

Ulykken kommer mindre enn et døgn etter at statsminister Rishi Sunak annonserte nye planer for hvordan de skal stoppe den ulovlige strømmen over Kanalen.

  • Det er inngått en ny avtale med Albania om å returnere folk. En tredjedel av dem som ankommer med småbåter iår – nesten 13.000 – er fra Albania.
  • Nye lover vil gjøre det «utvetydig klart» at de som kommer inn i Storbritannia ulovlig, får ikke bli der.
  • Militærbaser, nedlagte feriesteder og tidligere studentboliger skal for å ned utgiftene til hotellinnkvartering, gi overnatting til 10.000 asylsøkere.
  • Antall asyl-saksbehandlere skal dobles og prosessen effektiviseres.
  • En ny «operativ kommando» skal samle enhetene som overvåker migranttrafikken i Kanalen.
  • Mer enn 700 nye ansatte skal jobbe med organisert innvandringskriminalitet i Europa.
  • Razziaer mot ulovlig arbeid skal økes med femti prosent.
  • Tildeling av bankkontoer til illegale migranter skal stoppes.
  • Utsendelse til Rwanda av migranter som har fått  asylsøknaden avvist, vil komme i gang når de rettslige spørsmål er avklart.
  • Parlamentet skal fastsette en årlig flyktningekvote.




 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.