Den svenske byen Eskilstuna med 70 000 innbyggere var tidligere en fredelig by kjent for sine industri-grundere. Idag er den et skrekkeksempel på feilslått innvandring og integrering.

Mandag ble en 25-årig mann skutt og drept i Eskilstuna. Det er det sjette skuddrama i byen i løpet av én måned.

I årets første fire måneder har det vært 15 skuddramaer i Eskilstuna. Det er en tredobling fra ifjor. Kriminaliteten handler blant annet om kampen om narkotikamarkedet.

På en pressekonferanse fredag beskrev politisjef Kristoffer Bohman situasjonen kort og dramatisk:

 –  Vi har mistet kontrollen.

–  Det som skjer er ikke spesifikt for Eskilstuna, vi ser det mange steder i landet, fortsatte han.

Sverige har så langt iår registrert 31 skuddrap – det høyeste antall noensinne. I samme periode ifjor ble 17 banderelaterte personer drept, skriver Berlingske idag.

Kristoffer Bohman kaller det «en nasjonal krise». Han er ikke den eneste politimannen som har slått alarm:

Peter Torstensson har jobbet 30 år i svensk politi. Han sier at det snart ikke finnes hundretalls utsatte områder i Sverige. Hele landet er på vei til å bli ett utsatt område.

På mindre enn to uker er tre menn skutt og drept i bydelen Varberga i Örebro, en by på størrelse med Stavanger.

– Følelsen vi sitter igjen med er at så snart vi låser inn én, står det en ny og venter på å fylle skoene hans, sier den lokale politisjefen Mattias Forssten.

For fem år siden fortalte Peter Springare på bakgrunn av konkrete erfaringer som etterforskningsleder i Örebro, om kriminaliteten begått av innvandrere. 

Han beskrev hvor mange av de siktede som hadde innvandrerbakgrunn og kom fra land som Irak, Iran, Somalia, Tyrkia. For det fikk han enorm støtte fra befolkningen. Facebook-gruppen «Support Peter Springare» fikk 160 000 følgere på få dager og på politistasjonen hopet blomsterbukettene seg opp. 

Men politiledelsen gikk imot ham. Han ble frosset ut og ble ovenikjøpet politianmeldt for å ha kalt gjengvoldtekter for et «kulturelt fenomen».

Ulf Boström har vært politibetjent i Göteborg i 16 år. Han ble i juni ifjor intervjuet på TV om sitt arbeid som ‘integrasjonsbetjent’ i Göteborg. Da han fortalte om ofrene for bandene klarte han ikke å holde tårene tilbake. Han begynte å gråte og måtte be journalisten stoppe opptaket. Se nedenfor.

Ett drap annenhver dag

De siste ti dagene er fem mennesker skutt i Sverige:

  • 20. mai: Mann var skutt i hodet og drept. Gjerningsmennene flyktet fra åstedet på moped.
  • 22. mai: Mann i 20-årene skutt og drept på en barneskole i Kalmar. Det er tredje dødsskytingen i Småland-byen så langt iår.
  • 23. mai: Mann ble skutt og drept i Eskilstuna. Drapet knyttes til en konflikt mellom kriminelle grupperinger i byen.
  • 29. mai: To menn i tyveårene skutt i en skolegård i bydelen Varberga i Örebro. Ingen er pågrepet.

Ved flere svenske skoler er det nu kommet vakter, ifølge SVT.




Les også:

Rettsstaten havarerer i Sverige: Nesten 800 uoppklarte drap

Offisielt: Sverige er verdensmester i integrering

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.