Fredag ble den nye EAT-Lancet-rapporten lagt frem. Der foreslås en «plantebasert helse-diett» som vil begrense nordmenn til å spise 15 gram rødt kjøtt om dagen – tilsvarende én kjøttbolle eller tre skiver salami.

Bak rapporten står Stordalens EAT-stiftelse, internasjonale forskere og FN-tilknyttede miljøer. Ambisjonen er klar: Hele verdens befolkning skal tvinges inn i en ny matpolitikk der rødt kjøtt nesten forsvinner fra tallerkenen og erstattes av bønner, linser og nøtter.

Men i Norge møter de ekstreme rådene liten forståelse.

– De får drive med sitt, og vi får drive med vårt. Den rapporten er langt ifra sånn jeg tenker vi bør spise, sier storfebonde Lars Halvor Oserud til Nationen. Han driver med melkekyr og okser på innmarksbeite, og er ikke det minste stresset over rapporten.

Anne Helene Sommerstad Bruserud, som leverer 800 slaktegris i året i Andebu, reagerer kraftig:

– Vi har tre prosent dyrka mark i Norge, én prosent som kan brukes til korn, og enda mindre jord til grønnsaker. Dersom dette fører til mer import, er det veldig uheldig, sier hun.

Rapporten hevder at vi kun skal spise rødt kjøtt én gang i uka, supplert med litt fjærkre og fisk. Egg reduseres til to i uka, mens melk og ost begrenses til én liten porsjon per dag. Samtidig skal verdens produksjon av frukt, nøtter og grønnsaker økes med over 60 prosent, mens kjøttproduksjonen må kuttes med en tredel.

For norske bønder er dette en utopi – og en trussel. Norge har lite dyrkbar jord, og store deler av arealet egner seg best til gress og beite. Kutter man kjøttproduksjonen, må vi importere enda mer mat.

– Jeg har respekt for fagfolk, men dette er ikke gjennomførbart i Norge, sier Bruserud.

Bak rapporten står EAT, etablert av Gunhild Stordalen. Med seg har hun et internasjonalt nettverk av akademikere og byråkrater. De legger ikke skjul på at planen skal inn i politikk og lover. Rapporten omtaler dette som en «Great Food Transformation» – et globalt prosjekt der vanlige folks matvaner skal formes ovenfra.

For folk flest betyr det at biffen, grillmaten og søndagssteken skal bort. I stedet venter «klimavennlig» kost med linser, bønner og nøtter – alt for å redde planeten.


 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.