
En ansatt ved Thyssenkrupps stålverk i Duisburg er på jobb den 20. mars 2025. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.
Det tyske industrikonsernet Thyssenkrupp nærmer seg en oppsplitting der flere av delene skal selges, blant annet den tradisjonsrike stålproduksjonen med 214 års historie, og det bare blir et holdingselskap igjen.
Opplysningene om det som i praksis er et hemmelig prosjekt for avvikling av industrikolossen, er gitt av kilder i konsernet til Bild. Det er styret til konsernsjef Miguel Lopez som har lagt planen for oppsplittingen av selskapet, skriver den tyske avisen.
Prosessen er ensbetydende med at mange arbeidsplasser vil bli kuttet.
Hovedkontoret skal reduseres fra 500 til 100 ansatte, og det planlegges ytterligere kutt i administrasjonen med rundt 1000 ansatte. «Det eneste som blir igjen, er et paraplyselskap uten innhold», sier en person med kjennskap til prosessene.
Det er mer enn 200 års tysk industrihistorie som snart er over.
Lopez innvarsler dermed slutten for et selskap som er knyttet til tysk historie som ingen andre. Masovnene til Krupp (grunnlagt i 1811) og Thyssen (1891) smeltet jernet som muliggjorde landets fremvekst til en industrinasjon på 1800-tallet. Men de smidde også våpnene til første verdenskrig og senere til nazistene.
Under ledelse av Berthold Beitz (død 2013) – som reddet livet til hundrevis av jøder mellom 1941 og 1944 – tok selskapet et oppgjør med sin mørke fortid og ble en sentral aktør i gjenoppbyggingen av Forbundsrepublikken Tyskland.
Konsernets ståldivisjon skal selges til den tsjekkiske oligarken Daniel Křetínský.
Uten stål, skipsbygging og handel vil 70 prosent av den årlige omsetningen på 35 milliarder euro gå tapt – mindre enn halvparten av de 98.000 ansatte vil bli værende i konsernet. Men Lopez planlegger mer: En del av underleverandørdivisjonen til bilindustrien skal legges ned eller selges. «I beste fall blir det bare en rest igjen», sier en leder til Bild.
Spørsmålet er om det blir noe igjen i det hele tatt til slutt:
Av det store konsernet, som en gang hadde 200.000 ansatte, er det bare avdelingen «Green Technologies» som er igjen. Men ifølge innsidere i selskapet er denne for liten til å kunne overleve på egen hånd. «Til slutt vil Thyssenkrupp praktisk talt bli oppløst», sier høytstående kilder i selskapet.
En ekstraordinær generalforsamling er planlagt til 8. august. Selskapet forventer ingen protester hverken fra Tysklands regjering eller delstatsregjeringen, skriver Bild.
I Storbritannia ligger det an til nasjonalisering av British Steel av strategiske grunner, men det er ikke kjent om Tyskland vil ta lignende hensyn med stålproduksjonen i landet.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.