Det kan ta så mye som et halvt år før de yngste barna blir trygge i barnehagen. Dette melder Utdanningsnytt.
Å starte i barnehagen innebærer stress for barnet. Foreldrene «blir borte», og i starten vet ikke barnet helt om de kommer tilbake. For at barnet skal bli trygt, må det gjentatt erfare at foreldrene kommer tilbake, og at ansatte er tilgjengelige for trøst og kontakt, sier Elisabet Solheim Buøen.
Hun er klinisk psykolog og forsker. Det tar fire til seks uker for de fleste barn å falle helt til ro, ifølge studier i forskningsprosjektet Trygg før 3 fra 2024. For noen tar det så lang tid som et halvt år.
Basert på data fra Trygg før 3 har forskere undersøkt stressnivået hjemme og i barnehagen hos 320 barn på småbarnsavdelinger. Målinger av stresshormonet kortisol i barnas spytt ble gjort i februar, slik at stress i forbindelse med tilvenning ikke skulle påvirke dataene.
«Vi fikk bekreftet tidligere funn om at stressnivået øker fra morgen til ettermiddag i barnehagen, mens det synker på hjemmedager. I en normal biorytme skal nivået av kortisol synke gjennom dagen. Det gjør det ikke i barnehagen», uttaler professor i pedagogikk ved NTNU, May Britt Drugli.
Forskningen viser at yngre barn har høyere stressnivå enn de litt eldre.
Mer enn tre barn per ansatt og dårlig organisering av dagen bidrar til å øke barns stressnivå i løpet av barnehagedagen. Barna blir mindre stresset når ansatte er på forskudd, aktivitetene er godt organisert og det er en rolig atmosfære, viser studien. En tidligere studie viser at de yngste barna med de lengste barnehagedagene har høyest stressnivå.
«I tidligere studier har vi også funnet at det er sammenheng mellom barns trivsel og stress i barnehagen, samt at små barn tar ut slitenhet og stress hjemme etter barnehagen. Når de kommer hjem, synker kortisolnivået, og det er da reaksjonene ser ut til å komme», sier Drugli.
Drugli påpeker overfor Utdanningsnytt at vi ennå ikke vet nok om hva økt stress i løpet av barnehagedagen betyr for barn på kort eller lang sikt.
«Forhåpentligvis kan denne formen for stress klassifiseres som tolerabelt stress. Men inntil vi har god nok kunnskap, er det tryggest å ha som ambisjon å legge til rette for at stressnivået øker minst mulig gjennom dagen», mener Drugli.
35 prosent av barnehagene i Norge følger ikke dagens krav til pedagogisk bemanning, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. En lang rekke barnehager sliter med å få nok barnehagelærere til å oppfylle pedagognormen. Bemanningskrisen blir stadig mer akutt.
I Danmark går de fleste barn mellom tre og fem år i barnehage. Nå viser en ny studie at ikke alle barn møter en morsom, trygg og lærerik dag i barnehagen. I stedet blir de møtt med kjeft, ingen trøst og ingen lekekamerater. Det melder DR.
Bare 9 prosent av de danske barnehagene får karakteren «god». 28 prosent vurderes som «utilstrekkelige». Her får barna i liten grad den støtten, oppmerksomheten, trøsten eller hjelpen de trenger. De blir underkjent, og særlig barn i sårbare posisjoner mangler støtte.