Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ble i natt norsk tid tildelt den høyeste sivile utmerkelsen i USA under åpningen av Nato-toppmøtet.

Presidentens frihetsmedalje er USAs høyeste sivile utmerkelse. Den ble opprettet i 1963 av president John F. Kennedy og kan tildeles personer som har ytt «et særlig fortjenstfullt bidrag til landets sikkerhet eller nasjonale interesser, fred, samt kulturell eller annen betydningsfull offentlig eller privat innsats».

I begrunnelsen heter det at Stoltenberg er en visjonær statsmann og utholdende forsvarer av demokratiet, og at han har ledet Nato-alliansen gjennom det vanskeligste tiåret for europeisk sikkerhet siden andre verdenskrig.

– Jeg er beæret og ydmyk over å motta denne medaljen fra president Biden, skriver Jens Stoltenberg på sin Facebook-side natt til onsdag.

I sin tale til forsamlingen la Jens Stoltenberg vekt på hvilken rolle også Nato skal ha i framtiden, skriver NRK.

– Utfallet av Ukraina-krigen vil være avgjørende for global sikkerhet i flere tiår, sa Stoltenberg.

Han sa at en russisk seier i krigen mot Ukraina vil kunne styrke Iran, Nord-Korea og Kina, og at disse landene ikke ønsker å se at Nato lykkes.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.