Toni Kroos klapper for å takke publikum etter Tysklands tap i EM-kvartfinalen mot Spania i Stuttgart den 5. juli 2024. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB.

Mens flere av spillerne på Frankrikes landslag i fotball-EM i dagene før det franske parlamentsvalget kom med politiske uttalelser mot Rassemblement National (RN), kommer det litt andre toner fra en tysk EM-deltager.

Toni Kroos, den tyske landslags­spiller­en og Real Madrid-stjernen som la opp etter Tysklands tap mot Spania i EM-kvart­finalen fredag, sier at han kommer til å bli igjen i Spania selv om han legger fotball­støvlene på hylla:

Innvandringen har gjort Tyskland til et annet land enn det pleide å være, sier Kroos i en podkast med den tyske allmenn­kring­kaster­en ZDF som ble offentlig­gjort samme dag som kvart­finale­tapet.

Samtalen med ZDF handlet om mer enn sportslige temaer, skriver den tyske region­avisen Schwäbische Zeitung søndag – også barne­opp­dragelse: «Jeg vil at barna mine skal prøve å bli best i det de gjør», sa han.

Kroos har spilt for Real Madrid siden 2014, og i tiden etterpå er Tyskland blitt forvandlet, mener han.

Kroos ønsker å bli i Spania inntil videre, sier han – også fordi Tyskland ikke lenger er «som det var for ti år siden da vi dro». Sammenlignet med Spania er det med en mer urolig følelse at han slipper datteren ut «klokken 23.00 i en tysk storby».

Bakgrunnen er den store innvandringen til Kroos’ gamle hjemland.

Til slutt snakker Kroos om temaet migrasjon i Tyskland, og sier at det er «konstant til stede». […]

Det er klart for ham at en viss prosent­andel av innvandringen også er negativ – slik er det også blant tyskerne, under­streker Kroos.

Dette skaper også gnisninger mellom tyskere, konstaterer han:

«Hvis man ikke kan skille mellom dem som er bra og dårlige for oss, blir det bli vanskelig. Da vil tyskernes holdning også bli mer og mer splittet.» Det er klart at landet trenger mange av de menneskene som innvandrer. Men det har ikke lyktes å få samfunnet med på laget.

Podkastverter var ZDF-program­leder Markus Lanz og filosofen Richard David Precht. Først­nevnte uttalte seg på bølge­lengde med Kroos om at folk i Tyskland er blitt «over­belastet»:

«Det er problemer overalt. Det er for fullt, det er for mye.» Og hvis noen kritiserer, er folk raske til å si at det er rasistisk. Men han sier det høyt: «Dette landet er ikke et rasistisk land.»

Hele samtalen kan høres her:

[arve url=»https://www.youtube.com/watch?v=O4drJEgPZTM»]

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.