Japan og Filippinene undertegnet mandag en forsvarsavtale som vil gjøre det mulig for landene å utplassere styrker på hverandres territorium under felles militærøvelser. Den er et rammeverk for militært samarbeid, blant annet gjør den det enklere for en besøkende styrke å få inn personell og utstyr. 

Undertegnet i Manila

Avtalen som er den første av sitt slag som er undertegnet av Japan i Asia, vil tre i kraft når den er ratifisert av begge lands lovgivende forsamlinger. Den ble signert av Filippinenes forsvarsminister Gilberto Teodoro og Japans utenriksminister Yoko Kamikawa under en seremoni i Manila med Filippinenes president Ferdinand Marcos jr. til stede.

Japansk militært nærvær på Filippinene kan være med å motvirke kinesisk innflydelse i Sørkinahavet der Beijing er i konflikt med en rekke nasjoner.

Kina minner om annen verdenskrig

Det kinesiske utenriksdepartements talsmann hintet i en kommentar til pakten til Japans forbrytelser under annen verdenskrig og uttrykket bekymring for at samarbeidet mellom de to landene kan «undergrave fred og stabilitet» i regionen:

– Den asiatiske stillehavsregionen trenger ingen militærblokk. Utveksling og samarbeid mellom landene bør ikke skade den gjensidige forståelsen og tilliten i regionen, undergrave regional fred og stabilitet eller skade tredjeparters interesser. Japan bærer et alvorlig historisk ansvar for sin aggresjon og kolonialisering av Filippinene og andre land under annen verdenskrig.

Bekymring for Kinas ekspansjon

De siste månedene har retorikken mellom Kina og Filippinene vært anspent og det har oppstått situasjoner mellom kinesisk og filippinsk kystvakt.

Japan ønsker å styrke forsvarsbåndene med andre nasjoner i Øst-Asia av bekymring for Kinas ekspansjon, spesielt dets press på Taiwan, et land Japan har et historisk nært forhold til. 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.