Michel Onfray. Stillbilde: Thé ou café / YouTube.

Filosofen Michel Onfray, en av de offentlige intellektuelle i Frankrike som tar klart parti for den patriotiske høyresiden, er skuffet etter parlamentsvalget søndag, som ikke endte med det enda klarere gjennombruddet for Rassemblement National (RN) som meningsmålingene pekte i retning av.

Forklaringen er naturligvis det taktiske valgsamarbeidet mellom venstresiden og macronistene, som kanskje virket enda bedre enn de selv hadde våget å håpe på. Men hvor demokratisk er det når de aldri ville klare å regjere sammen?

I et intervju med La Stampa torsdag sier Onfray at Frankrike har ett, stort maktparti som har brutt med demokratiet.

– Rassemblement National har i årevis blitt demonisert av Maastricht-systemets representanter både fra høyre og venstre. Det utgjør ett enkeltparti som har mobilisert fullstendig mot RN, og er et regime som har brutt med demokratiet, sier han til Torino-avisens reporter Giordano Stabile.

Den produktive filosofen, som sier at den neste Nasjonalforsamlingen vil bli uregjerlig, mener at det er Frankrikes oppgivelse av suvereniteten med Maastricht-avtalen i 1992 som er hovedårsaken til landets problemer.

«Folket blir systematisk gjort til syndebukk […]

De blir fornærmet, foraktet, tilsvinet, baktalt og indoktrinert, og deretter slått, banket opp, utstøtt og motarbeidet, og så utarmet, svekket, ydmyket, degradert, devaluert og senket.

Stemmen til RN er stemmen til dem som ikke lenger orker å være ofre for denne politikken som er sterk med de svake og svak med de sterke.»

Frankrikes patriotiske høyreside henges gjerne ut som rasistisk, men den ønsker bare normalitet, mener Onfray:

«Dette er et Frankrike som arbeider og ønsker å leve av ærlig arbeid. Et Frankrike som ikke demonstrerer i gatene, som ikke setter fyr på søppelkasser, som ikke ødelegger bussholdeplasser, som ikke gjør hærverk mot banker eller McDonald’s.

Et Frankrike som betaler skatter og avgifter og skatter, men som ser at bidragene først og fremst går til verdens elendighet, de fattigste europeiske landenes behov og krigene på kloden.

Et Frankrike som er lei av å se politiet bli ydmyket mens kriminelle spankulerer rundt. Som er lei av å måtte krype gjennom republikkens tapte territorier i fullt dagslys. Et Frankrike som ønsker å nyte godt av den glemte menneskerettigheten som er sikkerhet.»

Dette systemet opprettholdes av en allianse mellom makten og mediene, som nok en gang har avgjort et valg, fastslår Onfray.

«Elitene har riktignok i stor grad støttet dette prosjektet i flere tiår, lenge gjennom de statssubsidierte mediene. Dette valget har nettopp avfødt monsteret deres.»

Frankrikes og flere andre lands tilbakegang har pågått i mange tiår, fastslår Onfray. Hans eget land har vært «styrt av dverger» etter De Gaulle (som gikk av i 1969), og derfor er Frankrike i ferd med å gå i oppløsning, konkluderer han.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.