Demonstrasjonen til støtte for Gaza på Place de la République i Paris i kveld fikk en sømløs overgang til en spontan seiersfest og senere opptøyer og hærverk da venstrekoalisjonen Nouveau Front Populaire (NFP) uventet ble utropt til valgvinner.

– Vi har vunnet, vi har vunnet! ropte folkemengden til stor applaus.

– Til helvete med Front National! (Rassemblement Nationals gamle navn) og «alle hater Bardella», ble det ropt.

Et gigantisk banner med slagordet «Frankrike er vevd (sammen) av migrasjon» var hengt på monumentet i midten av den åpne plassen.

– Jeg skulle ha tatt på meg palestinaskjerfet, klager en demonstrant Le Figaro var i kontakt med.

– Jean-Luc! Jean-Luc! Jean-Luc! ble de hoiet etter at folkemassen i stillhet hadde hørt partileder Jean-Luc Mélenchon fra La France Insoumise tale på storskjerm.

Seiersfesten gikk over i opptøyer og hærverk da svartkledde venstreekstremister begynte å tenne på elsykler og andre gjenstander i gatene og gikk til angrep på fasaden av en butikk som selger elektronikk og hvitevarer.

Et femtitalls maskerte fra voldsvenstre på plass for å slåss mot politiet i Paris. (Foto: Stillbilde fra video av Paul Slugy på X.)

 

Svartkledde og dels maskerte «casseurs» (knusere) og politioppbud ved 23-tiden. (Foto: Stillbilder fra videoer av Paul Slugy på X)

Valgprognosene for den siste og avgjørende valgomgangen, da de siste stemmelokalene stengte klokken 20, viste at koalisjonen av sosialister og kommunister av ymse fargevalører vant flest plasser i nasjonalforsamlingen.

De første lekkasjene fra belgiske medier viste seg å ikke stemme. De utropte Rassemblement National til valgvinner med inntil 230 mandater. Dette tallet ble litt senere nedjustert til et sted mellom 134 og 152.

Valgoppslutningen har vært rekordhøy og lander sannsynligvis på rundt 67 prosent.

Lyon har også sin egen Place de la République. Også der var det jubelstemning med pro-palestinsk tilsnitt, som vi kan se under.

https://twitter.com/lyonmag/status/1810019488282054724/video/1

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.