Journalister fra medier rundt om i Norge er i sjokk etter Bidens opptreden i den første presidentdebatten. Det rapporteres at flere av USA-korrespondentene og journalistene vi kjenner så godt, er fullstendig overrumplet over presidentens usammenhengende og rablende tale.

De kan ikke forstå hvordan den vitale, sjarmerende og høyst intellektuelle mannen de har rapportert om i mange år, plutselig er blitt en eldgammel, hissig mann som ser mer ut som en figur fra «Walking Dead» enn som en president i verdens viktigste stilling.

– Vi så det ikke komme, sier NRKs USA-korrespondent Trine Løgnaas i en spesialsending på Urix som ble satt sammen i all hast for å gjøre damage control:

– Det er så sjokkerende … sjokkerende, jeg har ikke sovet i hele natt.

– Helt frem til debatten startet, har president Biden vært et bilde på vitalitet og intelligens. Han har aldri tidligere mistet tråden, stirret ned i avgrunnen med gapende munn i evighet, mumlet usammenhengende i lengre perioder eller kommet med meningsløse uttalelser som «We beat Medicare».

Hennes kollega Arne Tvetydig er like sjokkert. Han var til stede under «debatten fra helvete» i CNNs studio i Atlanta, Georgia, 27. juni 2024. USA-korrespondenten gjør som Biden og mumler usammenhengende, men klarer å få frem til NRKs seere at de ikke skal bekymre seg eller lytte til de negative nyhetene som kommer fra USA, selv fra liberale medier.

– Det er blank løgn! sier han manisk under kveldens Urix-sending, og stirrer med tomt blikk rett inn i kamera.

Trine Løgnaas ser at hennes kollega sliter og bryter inn. Med skjelvende stemme forteller hun seerne at presidenten hadde en dårlig natt. Det har vi alle, forklarer hun, spesielt når vi kommer opp i åttiårsalderen og har USA og verdens ve og vel på våre skuldre:

– For mye trening er heller ikke bra for kropp og sinn. Det sier jo alle eksperter. Det burde hans beskyttere ha tenkt på før de satte ham på et treningsregime i hele åtte dager før debatten med Hitler … eller var det tolv dager? Det hjalp heller ikke at han led av jetlag etter å ha fløyet kloden rundt to uker tidligere.

Men det største problemet var at han var forkjølet. Hvordan kan folk fordømme en mann som blir forkjølet akkurat som dem? spør Løgnaas. USA-korrespondenten er emosjonell når hun snakker om Bidens «common cold», som vi vanlige folk har hatt nesten hvert år siden vi ble født; vi burde derfor forstå hvor handlingslammet man blir:

– Vi har alle vært forkjølet og vet hvor desorientert og forvirret man blir … hvordan vi mister vår hukommelse og vårt intellekt, så ja, vi bør ikke kaste lederen av den frie verden under bussen fordi han er akkurat som deg og meg.

– En dårlig debattkveld bør ikke definere et presidentskap som muligens er det mest suksessrike i nyere historie.

Arne Tvetydig får igjen ordet og forteller seerne at vi ikke må glemme at Joe Biden som president har forent landet, brakt økonomien tilbake etter at taperen Trump ødela den, gjorde det til sin viktigste sak å gi rettigheter til glemte mennesker som LHBTQIA∞, de svarte, brune, gule, rare, utstøtte, seksuelt avvikende og de med lilla hår. Han har til og med plassert noen av dem i de høyeste stillingene i regjeringen sin.

Biden har også gjort som de fleste norske politikere og har det grønne skiftet som hjertesak. Det har kostet milliarder, men vil uten tvil redde planeten, forteller Tvetydig. Han har, til tross for motstand fra Republikanerne og halve Amerika, bygget åtte ladestasjoner for elbiler:

– En halv million ladestasjoner ligger i planen, men nøye planlegging i byråkratiet tar tid, og hvis Trump blir president, er alt håp ute for et elektrifisert Amerika. De 499.992 ladestasjonene Biden fortsatt har igjen å bygge, vil aldri bli virkelighet hvis den oransje klovnen blir president, for han vil bruke pengene på å bygge den høyeste, sterkeste og vakreste grensemuren noensinne.

Men viktigst av alt, fortsetter Tvetydig, så har Biden skapt et forent Amerika og jobbet flittig for fred i verden:

– De to krigene som herjer nå, uroen og konfliktene i Midtøsten, Taiwan og praktisk talt i hele verden, er kriser som startet under Trumps kaotiske presidentskap og ble dumpet på Biden i det øyeblikket han tok over Det hvite hus. Derfor trenger vi Biden i fire år til, så han kan få verden på rett kjøl igjen.

Tvetydig avkrefter ryktene om at Biden må ta små pauser mellom kl. 16.00 om ettermiddagen og kl. 10.00 om morgenen og tilbringe mer tid i strandhuset sitt i Delaware enn i Det hvite hus, og sier at dette ikke har noe med alderen å gjøre:

– I motsetning til Trump er Biden en statsmann som tenker før han handler, som ikke tar beslutninger om Amerikas og verdens anliggender før han vet at det er det beste for folket. En slik statsmann trenger hvile og å være isolert fra verden, slik at han kan være klar og skjerpet til å møte de utfordringene som følger med jobben som president.

Trine Løgnaas avslutter Urix-programmet med en hyllest til Bidens kone, dr. Jill Biden. Etter fire år med Donald Trump og hans white trash-familie har amerikanerne igjen fått en førstefamilie med klasse og verdighet. Ikke ulikt Obama-familien, som okkuperte Det hvite hus i åtte lange år, forteller hun:

– I motsetning til den trashy, lite attraktive, motbydelige Melania, med den forferdelige aksenten og som går med jakker som forteller verden at hun ikke bryr seg, er dr. Jill et lysende eksempel på en presidentfrue som ofrer alt for Amerika og dets folk og ville tatt hans plass på et blunk, hvis Joe skulle komme til å bli ufør.

– Hun kunne tilbrakt pensjonisttilværelsen på strendene i Florida og besøkt verdens hovedsteder, men i stedet har hun ofret sine gylne år for å støtte Joe, som gjorde det så bra i debatten og svarte på alle spørsmålene Tapper og Bash stilte ham, akkurat som barna hun underviser i barnehagen.

Mange sammenligner dr. Jill med Moder Teresa, helgenen fra Calcutta. Moder Teresa reddet millioner ut av fattigdommen, mens dr. Jill tar seg av én person i verdens dyreste pleiehjem for å redde millioner av liv fra Donald Trump. Det burde det stå respekt av, sier USA-korrespondenten.

Det var ikke bare NRKs aktivister som ble tatt på senga etter Bidens opptreden den skjebnesvangre kvelden. I Aftenposten, som aldri har rapportert et eneste tilfelle av at Biden har sviktet de siste fire årene, var journalister like lamslått.

Bidens opptreden under debatten var helt ut av det blå, forklarer Kristina Falsk, som daglig sliter etter at hun fikk diagnosen Trump Derangement Syndrome (TDS) tidlig i 2016. Hun har konstant migrene fordi Trump lever rentefritt i hodet hennes. Kristina fikk nettopp beskjed av legene om at det ikke finnes noen kur, men bryr seg ikke, for hun er evig glad for å leve i denne sinnstilstanden.

«Misery loves company», sies det, og hun omgir seg med mennesker som tenker som henne; de fleste er journalister i Norges største medier. De treffes ofte på Pressens hus i Skippergata over et glass eller tre med Kool-Aid og gin.

Fordi demokratiet dør i mørket og hun bor i verdens mest pressefrie land, er hun stolt over at hun er en del av en flott og energisk gjeng som har viet livet til å fortelle sannheten til det norske folk.

Kristina er kommentator i Norges største papiravis, som ble etablert i 1860 og var en viktig stemme for det nazivennlige partiet Nasjonal Samling. Det har selvfølgelig ingenting å gjøre med situasjonen i dag, da det var 2. verdenskrig, og dette er 2024. «That was then, this is now».

Det var ingen tegn til at Bidens mentale kapasitet var det minste svekket før debatten, fortsetter Kristina:

– Jeg tenker bare tilbake på de siste månedene. På D-dagen, da han var så Ronald Reagan-ish at jeg fikk tårer i øynene. På G7-toppmøtet var han fantastisk, og så kjekk i den blå dressen, men så kommer den ekstreme høyresiden i USA ut av treverket og lager deep fake-videoer av ham og europeiske ledere.

– Så var det konserten han deltok i på feiringen av den nye helligdagen Juneteenth, hvor hele den høyreekstreme verden påsto at han frøs i flere minutter. Alle vet jo at han ikke er noen John Travolta eller Fred Astaire, og hvis du noengang har sett Trump danse, er det det verste klovneshowet noensinne.

Ingen president i historien har blitt behandlet slik, og de høyreradikale i USA er en alvorlig trussel mot demokratiet – akkurat som de tre i Norge som er medlem av Den Nordiske motstandsbevegelsen, sier Kristina og fortsetter sitt forsvar av Biden:

– Hver gang Biden går opp de nybygde fem trappetrinnene til Air Force One uten å falle, eller når han forsiktig finner veien ned fra scenen, kan ikke Trump og hans kult holde kjeft og bare fortsetter å håne ham. I deres ekstreme sinn kan han ikke gjøre noe riktig, og de gir ham aldri en pause fra hatet.

Det var bare så ulikt Joe Biden, sier Kristina videre. Hun siterer Politicos lederartikkel, som hevdet at Trumps stadige angrep på Biden under debatten er grunnen til at han ble ordknapp og famlende:

– I løpet av den 90 minutter lange debatten ble presidenten gjentatte ganger overkjørt av Donald Trump, som tok kontrollen fra første stund ved å slippe løs en rekke angrep og utallige løgner som Biden ikke kunne matche.

– Vi har alle opplevd å snakke med narsissister som ikke lot oss få inn et ord på høykant, og når de sier noe slemt, er vi så lamslåtte at vi ikke kan snakke og ligger våkne hele natten og ønsker at vi hadde forsvart oss mot de hatefulle ordene.

Kristina, som har blitt kalt for Demokratenes og Joe Bidens talskvinne i Norge, vil bruke Politicos analyse om debatten til å forklare leserne hva som egentlig skjedde, og som kanskje er like sjokkerte som henne. Men likevel gruer hun seg til publiseringen av kommentaren og frykter høyreekstremistene som ofte dukker opp i kommentarfeltene og som kanskje vil si:

We told you so!

Innlegget er satire, men egentlig ikke. Ideen er tatt fra satireavisen Babylon Bees’ artikkel:

Babylon Bee | Journalists Dumbfounded As There Were No Previous Signs Of Biden Declining Whatsoever

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.