Folketellingen i Albania i 2023 viste bemerkelsesverdige demografiske endringer i landet. Folketallet har sunket markant og den religiøse sammensetningen har gjennomgått en historisk transformasjon, skriver bekymrede tyrkiske medier

Færre muslimer 

For første gang på mer enn 200 år utgjør ikke muslimene et flertall i befolkningen. Andelen muslimer er ifølge de siste tallene, sunket med dramatiske 11 prosent til 45,7. 

For bare 18 år siden, i 2006, skrev Document at muslimer utgjorde 70 prosent av befolkningen. Dette er et klart brudd med de siste flere hundre års historie da muslimene utgjorde flertallet. 

Flere kristne

Den ikke-religiøse befolkningen vokser jevnt og trutt og utgjør hele 23,4 prosent. I tillegg vokser det ortodokse kristne samfunnet som nu utgjør tyve prosent av befolkningen.

De siste drøyt ti årene er befolkningen tørket inn med hele 15 prosent fra 2,8 millioner i 2011 til 2,4 millioner i 2023, ifølge folketellingen. Det pekes på årsaker som emigrasjon, lavere fødselstall og færre barn grunnet endringer i religiøs og etnisk demografi. 

Arven efter Hoxha?

Enver Hoxha var Albanias statsleder fra annen verdenskrigs sluttfase til sin død i 1985. Han omgjorde Albania til en stalinistisk ateistisk ettpartistat og beordret undertrykkelse og forfølgelse av både muslimer og kristne.

Det må tilføyes at ulike kilder gir noe ulike tall på de kristne og ikke-religiøse gruppene, men alle er enig om at den muslimske befolkningen nu utgjør 45,7 prosent. Økningen av den ikke-muslimske befolkningen formodes på lang sikt å påvirke den sosiale og kulturelle strukturen i landet.

I Norge går det andre veien:

Antall medlemmer i muslimske menigheter er mer enn doblet på ti år

Jøder og deres albanske hjelpere i Tirana (1943)


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.