Det finnes et gammelt og levende kristent samfunn i dagens Israel og det er det eneste kristne samfunn i Midtøsten som faktisk vokser. De har trosfrihet, frihet til å bygge kirker, etablere religiøse institusjoner og til å samles som trossamfunn.

1,9 prosent kristne

Ifølge det israelske Central Bureau of Statistics (CBS) bor det 187.900 kristne i Israel. Det er en økning på 1,3 prosent fra året før og utgjør 1,9 prosent av befolkningen. De fleste av disse er arabiske kristne.

I kontrast til øvrige land i Midtøsten – muligens med unntak av Iran – øker Israels kristne befolkning; i 2021 med 1,4 prosent og i 2022 rundt to prosent, ifølge CBS.

Vellykkede kristne

I 2022 ble det i Israel født 2343 barn av kristne kvinner, 73 prosent av arabiske kristne kvinner. Kristne kvinner får færre barn enn muslimsk-israelske og jødisk-israelske, i gjennomsnitt 1,68. Den generelle fruktbarheten i Israel er i 2023 2,93 pr. kvinne og er de siste årene nedadgående. Ultraortodokse jødiske kvinner i Israel får 6,6 barn, religiøse kvinner 3,9 barn og sekulære 2,0 barn.

Mer enn halvparten (55,1 prosent) av de kristne tar sikte på en bachelorgrad efter avsluttet videregående skole mot en tredjedel av muslimene og like under halvparten av jødene. De kristne har også høyest yrkesdeltagelse.

Forfølges ikke i Israel

Ifølge organisasjonen Open Doors som hvert år utarbeider en «World Watch List», er det en «skremmende vekst» i forfølgelsen av kristne. 

På listen over de 50 landene der flest kristne blir forfulgt i 2023, står Jemen, Libya, Iran, Afghanistan, Irak, Marokko, Qatar, Egypt, Tyrkia og flere andre land med muslimsk flertall. Israel står ikke på listen.

To av tre moskeer er stengt: Islam svekkes i Iran

 

Da blir det stille herfra en stund, pinnekjøttet krever sitt.
God jul, kjære lesere!

 

 

Kjøp Jean Amérys bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.