Inngangspartiet til eliteskolen École Normale Supérieure i Paris, der store deler av den franske samfunnseliten er utdannet. Foto: Encolpe / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Etterhvert som andre og avgjørende runde nærmer seg i parlaments­valget i Frankrike, er det deler av fransk offentlighet som føler seg kallet til å ta avstand fra Rassemblement National (RN). Blant disse finnes både landslags­spillere i fotball og elitens universiteter og høyskoler.

France Universités – en sammen­slutning av toppledere ved universitetene, de prestisje­fylte grandes écoles samt nasjonale tekniske og økonomiske høyskoler – gikk mandag morgen ut og advarte mot den «reelle risikoen» for at RN vil vinne rent flertall søndag 7. juli.

«Trusselen er umiddelbar, reell og uten sidestykke. Den må konfronteres med alvor og besluttsomhet, for dette er ikke noe vanlig demokratisk skifte. Universelle og humanistiske verdier, som åpenhet overfor andre, toleranse, intellektuell nysgjerrighet og kritisk tenkning, står virkelig i fare.

Fordi partiet er basert på prinsipper om ekskludering og tilbake­trekning, men også på frykt og avvisning av andre, setter Rassemblement Nationals politikk vårt høyere utdannings­system og de mulighetene det gir alle unge mennesker, uansett bakgrunn, opprinnelse eller sosialt miljø, i fare.»

– Vi kan ikke akseptere RNs politiske prosjekt uten å svikte opplysnings­tidens ånd, som er selve grunnlaget for skolene og universitetene, heter det fra France Universités.

Mandag kveld var turen kommet til fotball­spilleren Jules Koundé, som til daglig spiller for Barcelona, men for tiden representerer Frankrike i fotball-EM, der han tidligere på dagen var blitt kåret til banens beste etter at Frankrike hadde slått Belgia 1–0 i åttendedels­finalen.

Frankrikes Jules Kounde i duell med Belgias Jeremy Doku i Düsseldorf den 1. juli 2024 under en av åttendedels­finalene i fotball-VM. Foto: Frank Augstein / AP / NTB.

Under en pressekonferanse etter kampen oppfordret Koundé til å demme opp mot «ytre høyre» og Rassemblement National i parlaments­valgets andre runde.

– RN er ikke et parti som kommer til å lede landet vårt mot større frihet og sameksistens, sa landslags­spilleren til pressen.

«Jeg ble skuffet over å se hvilken retning landet vårt tar (etter 1. runde, red.) med stor støtte til et parti som er imot våre verdier, våre verdier om å leve sammen, om respekt og som ønsker å splitte franskmennene. Men det er en andre runde, ingenting er avgjort ennå, og vi må fortsatt få tak i de som ikke stemte», sa han.

Koundé er ikke den første på Frankrikes EM-lag som har gått ut mot RN. Tidligere har både Kylian Mbappé og Marcus Thuram gjort det samme.

Spillerne som deltar i EM, har ytrings­frihet, men det franske fotball­forbundet er nøytralt, sier forbunds­president Philippe Diallo.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.