Marcus Thuram under en pressekonferanse 15. juni 2024. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Mens sports­interesserte følger med på EM i fotball, oppfordrer den franske landslags­spilleren Marcus Thuram velgerne i Frankrike til ikke å stemme på Rassemblement National (RN) ved det fore­stående parlaments­valget, som finner sted 30. juni og 7. juli.

Den 26 år gamle angrepsspilleren, som også representerte Frankrike under fotball-VM i 2022 og til daglig spiller for Inter Milan, kom med den oppsiktsvekkende uttalelsen lørdag under en pressekonferanse i Tyskland, der EM begynte den 14. juni og vil pågå frem til 14. juli.

«Vi må kjempe for å forhindre at RN vinner», sa Thuram ifølge Le Figaro. Han mener at RN favoriseres på tv:

Situasjonen er trist og veldig alvorlig. Jeg fikk vite om det etter kampen mot Canada (forrige søndag). Vi var alle sjokkerte i garderoben. Dette er den triste virkeligheten i samfunnet vårt i dag. Det spres budskap på tv hver dag som hjelper dette partiet med å vinne frem. Jeg skal ikke nevne noe spesielt program, men når jeg slår på tv-en, er alt tilrettelagt for å hjelpe RNs fremgang. Min far gjorde meg oppmerksom på dette. Du må gå ut og stemme. Som borger må du kjempe for å sikre at RN ikke vinner.

Pressen stilte Thuram en rekke politiske spørsmål, og han unngikk aldri temaet, opplyser Le Figaro. Landslags­spilleren hadde også en beskjed til resten av laget:

Jeg håper at alle i det franske laget deler den samme oppfatningen som meg. Det er ikke nok å si at man må gå og stemme, man må også forklare hvordan vi har havnet her og hvor alvorlig situasjonen er. […] Vi lever i et fritt land, og alle må gjøre det de føler er riktig. Jeg respekterer alles ønsker i denne situasjonen. Jeg er ikke i tvil. Jeg er ikke her for å tvinge noen til å si noe. Jeg er her bare fordi jeg, takket være min far, er i en posisjon der jeg kan snakke om denne situasjonen.

Faren Lilian Thuram, som er tidligere landslags­spiller i fotball og representerte Frankrike under fotball-VM i 2006, opplevde rasisme da han var aktiv, forklarer sønnen.

Marcus Thuram er også kritisk til fremveksten av «ytre høyre» i Italia, skriver Le Figaro.

Det franske fotballforbundet kommenterer 26-åringens uttalelser med at alle spillerne har fått politiske spørsmål under pressekonferanser, og at de står fritt til å uttale seg i samsvar med sin overbevisning, men ønsker at alle skal forstå og respektere landslagets nøytralitet.

«I denne forbindelse er det viktig å unngå enhver form for press og politisk bruk av det franske landslaget», heter det i en uttalelse fra fotballforbundet.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.