Frankrikes idrettsminister Amélie Oudéa-Castéra, som tilhører Macrons parti Renaissance, applauderer fotballstjernen Kylian Mbappé for å ha kastet seg inn i valgkampen og advart mot «ekstreme ideer».

Mbappé (25) et standpunkt «mot ytterpunktene» i fransk politikk og sa at «vi befinner oss i et avgjørende øyeblikk i vårt lands historie»

Han uttalte også at han er «mot ekstreme og splittende ideer».

25-åringens uttalelser og innblanding i politikken rett før et valg har i ettertid fått stor oppmerksomhet. Også mange nordmenn har hyllet Mbappé på sosiale medier. Hvis en idrettsutøver hadde ytret støtte til Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN), er det så å si garantert at reaksjonene hadde vært stikk motsatt.

Frankrikes landslags­kaptein går også inn i valg­kampen

Dette er noe vi ser over hele Vesten, inkludert EU og USA: Å hylle venstreradikale politikere, Hamas, sinnssyke LHBTQ-aktivister og marxistiske, rasistiske og voldelige pøbler som Black Lives Matter er helt akseptert. Dette anses som «demokrati».

Ønsker man å beholde nasjonalstaten, ytringsfriheten, eiendomsretten og i tillegg mener det kun finnes to kjønn, så er man høyreekstrem og en trussel mot demokratiet.

Frankrikes idrettsminister Amélie Oudéa-Castéra, som trolig må bytte jobb om noen få uker, hyller derimot den franske superstjernen.

– Kylian snakket på en helt eksemplarisk måte i går (søndag). Han ønsket å snakke til unge mennesker i et helt enestående og avgjørende øyeblikk for fremtiden, sa hun. (NTB-AFP)

Oudéa-Castéra er selv en tidligere tennisspiller, men nådde aldri høyere enn 251-plass på verdensrankingen. Gjennom hele sin karriere klarte hun kun litt over 35.000 dollar i premiepenger.

Det franske fotballandslaget brukes som et symbol for de som hyller «mangfoldet» i landet. Fotballforbundet har oppfordret mot «enhver form for press og politisk bruk av det franske laget». Men de overbetalte fotballstjernene får tydeligvis benytte sin stjernestatus for å påvirke et politisk valg som kan avgjøre landets fremtid.

– Jeg håper jeg fortsatt vil være stolt av å ha på meg denne drakta etter 7. juli, sa Mbappé søndag med klar henvisning til valgomgang nummer to.

– I dag kan vi alle se at ekstremister er veldig nær å vinne makten, og vi har muligheten til å velge fremtiden til landet vårt.

Med en årslønn på minimum 800 millioner kroner slipper Mbappé å leve i de utsatte områdene hvor Frankrike har sluttet å eksistere. Da er det enkelt å dydsposere.

Søndag oppfordret flere titalls idrettsstjerner, blant dem tennisspilleren Jo-Wilfried Tsonga og friidrettsstjernen Marie-Jose Perec, også til å stemme mot ytre høyre. Oppfordringen kom i et innlegg i sportsavisen L’Equipe.

– Vi ser at utøverne våre ønsker å gjøre stemmen sin hørt, sa idrettsminister Oudéa-Castéra mandag.

– Det er en holdning som er modig, viser engasjement og som kan applauderes som svært respektabel.

28 år gamle Jordan Bardella, som NTB beskriver som «høyrenasjonalist», kan være Frankrikes statsminister når landet arrangerer OL senere i sommer.

Mye står på spill for Macron, som risikerer at noen av hans argeste motstandere får flertall i nasjonalforsamlingen. Det betyr igjen at han kan bli en handlingslammet president fram til perioden hans utløper i 2027.

I 2027 kan Marine Le Pen bli Frankrikes neste president. Det er nok lite trolig at Mbappé har noen planer om å gi henne sin stemme.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.