Thomas Friedman. Stillbilde: Amanpour and Company / YouTube.

Den tredobbelte Pulitzer-pris­vinner­en og New York Times-spaltisten Thomas L. Friedman, som er en personlig venn av Joe Biden og blant USAs mest berømte journalister, ber Biden trekke seg fra president­valget.

Friedman forteller at han ble på gråten da han så debatten mot Trump:

Jeg så Biden–Trump-debatten alene på et hotellrom i Lisboa, og den fikk meg til å gråte. Jeg kan ikke huske et mer hjerteskjærende øyeblikk i amerikansk presidentvalgkamp i min levetid – nettopp på grunn av det den avslørte: Joe Biden, en god mann og en god president, har ikke noe å gjøre i et forsøk på gjenvalg.

Det er altså en av de store tungvekterne i amerikansk journalistikk som gjør sitt beste for at den 81 år gamle presidenten skal fratre på verdigst mulig måte.

Biden-familien og det politiske teamet må samles raskt og ta den vanskeligste av alle samtaler med presidenten, en samtale preget av kjærlighet, klarhet og besluttsomhet. For å gi USA størst mulig sjanse til å avverge Trump-trusselen i november, må presidenten stå frem og erklære at han ikke stiller til gjenvalg, og at han frigir alle sine delegater til Demokratenes landsmøte.

Friedman tegner det vanlige portrettet av Trump på Demokratisk side:

Og Donald Trump, en ondsinnet mann og en smålig president, har ikke lært noe og ikke glemt noe. Han er den samme brannslangen av løgner som han alltid har vært, besatt av sin forurettethet – ikke i nærheten av det som skal til for at USA skal kunne lede i det 21. århundret.

Det Republikanske partiet burde ha gjort det samme med Trump, men det kommer ikke til å skje fordi de Republikanske lederne ikke har et snev av integritet, fortsetter Friedman.

For Demokratene vil det å finne en erstatter for Biden bli ensbetydende med kaos, mener han, men det er så viktig å unngå at Trump kommer til makten, at de vil klare å finne en kandidat.

Ifølge Friedman står vi ved et viktig vendepunkt i historien, og på terskelen til intet mindre enn en revolusjon:

Vi står ved starten av de største teknologiske omveltningene og den største klimaomveltningen i menneskehetens historie. Vi står ved begynnelsen av en revolusjon innen kunstig intelligens som kommer til å endre ALT for ALLE – hvordan vi arbeider, hvordan vi lærer, hvordan vi underviser, hvordan vi handler, hvordan vi oppfinner, hvordan vi samarbeider, hvordan vi utkjemper kriger, hvordan vi begår forbrytelser og hvordan vi bekjemper forbrytelser.

En yngre Biden kunne ha vært oppgaven voksen, tror Friedman, som forventer et godt ettermæle for sin personlige venn:

Hvis han avslutter sitt presidentskap nå, […] vil hans første og eneste periode bli husket som en av de bedre presidentperiodene i vår historie. Han reddet oss fra en ny Trump-periode, og bare for det fortjener han presidentens frihetsmedalje, men han fikk også vedtatt viktig lovgivning som er avgjørende for å møte klima- og teknologirevolusjonene som nå er over oss.

USA-kommentatorer i norske hovedstrømsmedier inntar normalt oppfatninger som ikke er svært forskjellige fra de meste kjente kommentatorene i New York Times, og der stiller altså Friedman i eliteklassen.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.