Det avbrutte kuppforsøket i Bolivia onsdag kan ha vært regissert for å skaffe sosialistpresident Luis Arce bedre oppslutning.

Det er tre nøkkelpersoner i dramaet, eller skoleteaterstykket, som enkelte kommentatorer omtaler det som.

Det er president Luis Arce og hans tidligere allierte, eks-president Evo Morales, som begge kjemper om samme velgersegment før neste års valg.

Tredjemann – og jokeren – er den arresterte kupplederen og tidligere generalkommandant for hæren, Juan José Zúñiga. Han ble pågrepet onsdag kveld lokal tid.

På en improvisert pressekonferanse hevdet han at kuppforsøket var et «selv-kupp», planlagt og gjennomført på oppdrag av president Arce selv.

– På søndag møtte jeg presidenten på La Salle [katolsk prestisjegymnas i La Paz] og han fortalte meg at situasjonen var helt elendig og at denne uken kommer til å bli kritisk.

– Det blir nødvendig å forberede ett eller annet for å øke populariteten min, skal presidenten ha sagt, ifølge Zúñiga.

– Mener du at vi skal hente frem panservognene, skal generalen ha spurt Arce.

– Hent de frem, var svaret.

Zúñiga ville fortsette å snakke med pressen, men politiet førte ham bort.

Justisminister Iván Lima avviste Zúñigas påstander som løgn. Statsadvokaten vil be om maksimalstraff på 15 til 20 års fengsel, skrev han i et innlegg på X.

Også viseadmiral Juan Arnez Salvador i marinen er arrestert. Det er uvisst hvilken rolle han har hatt.

Bakteppet for den presumptive dramatikken er økende protester i gatene mot den svake, økonomiske utviklingen. At Evo Morales stiller til valg mot Arce til tross for at de tilhører samme sosialistbevegelse øker de politiske spenningene.

Presidenten har i flere taler nylig snakket om at et «mykt kupp» er under oppseiling, med formål om å forkorte presidentperioden hans, og har implisitt anklaget Morales for å stå bak planene.

Opptakten til kuppforsøket fant sted mandag denne uken, da general Zúñiga var på TV og kritiserte Morales’ kandidatur til valget.

Uttalelsene hans handlet om at Morales ikke er egnet som president og at generalen ikke vil tillate Morales å «tråkke på grunnloven og ikke adlyde folkets mandat». Han sa også at de væpnede styrkene er «folkets væpnede fløy, vårt fedrelands væpnede fløy».

Utsagnene gikk ut over generalens mandat og han ble avskjediget. Hvis kuppforsøket er planlagt spill er det tydelig at høyresiden skulle ilegges skylden, ved at generalen fremstår som kritiker av venstresiden.

Onsdag ankom han i rollen som væpnet kuppleder og forsmådd eks-kommandant til regjeringspalasset i et pansret kjøretøy. Samtidig sperret soldatene hans og panservogner gatene rundt Murillo-plassen i hjertet av La Paz.

Da presidentpalasset var omringet av soldater og militærkjøretøy, oppfordret både Morales og Arce folket til å ta til gatene mot kuppforsøket.

I et direktesendt innslag på statlig fjernsyn avsatte Arce hele den militære overkommandoen og satte inn en ny under ed. Han beordret øyeblikkelig tilbaketrekking av alle utplasserte tropper.

Deretter møtte Arce general Zúñiga i korridoren i presidentpalasset. Foran et større mediekorps beordret presidenten Zúñiga til å trekke soldatene tilbake.

– Jeg er din øverstkommanderende og finner meg ikke i denne ordrenekten, sa Arce.

Generalen satte seg tilbake i panserkjøretøyet han kom i og ble sett snakkende i telefon til troppene trakk seg ut fra sentrum.

Da situasjonen var avblåst meldte Evo Morales til sine følgere på X at den folkelige mobiliseringen skulle opphøre. Det virker derfor som han har hatt en finger med i spillet.

Han var til stede på X hele ettermiddagen for å fordømme og kommentere det som skjedde. Klokken var 15.01 lokal tid gikk han ut på X og bekreftet at «et statskupp er i ferd med å skje».

Minister for presidentembetet i Bolivia, María Nela Prada, filmet seg selv inne fra regjeringsbygget Casa Grande del Pueblo og viste troppene som stengte av Murillo-plassen utenfor.

– Dette er en fraksjon fra forsvaret som har mobilisert og fjernet alle som var ute på plassen her. Det er den 26. juni og klokken er 15:23, sa hun i opptaket.

– Vi vil fordømme dette kuppforsøket, et brudd på den konstitusjonelle orden. Dette er akkurat det vi må unngå å på nytt la spise opp landet vårt, sa ministeren.

Da soldatene hadde trukket seg ut strømmet jublende tilhengere av Arce inn på plassen for å vise sin støtte til presidenten.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.