Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman forlater jobben i avisen. Hun aksepterer ikke lenger at redaksjonen forsøker å påvirke hennes tekster.

Selv blant journalister er det en bevegelse på gang. Ekman har skrevet om den økende kriminaliteten i USA, noe som ikke aksepteres av folk som fremhever Trump som en større trussel enn gangstere som slippes inn i landet av Biden-regimet.

Ekman begrunner sin avgang på Substack.

– Jag blir tillsagd att skriva genom min redaktörs ögon. Det viktiga är inte längre att texterna är sanna och sakliga utan hur de ’riskerar uppfattas’.

– När texten ska revideras behöver varje mening nagelfaras, och förbehåll byggas in, utifrån uppfattningar om vem som står att vinna politiskt på texten. Reportage arbetas om och om och tar i något fall månader att publicera”, skriver Ekman, som även beskriver kritik hon fått från redaktionen om att hon riskerar att uppfattas som allt för Trump-vänlig och allt för kritisk mot de regerande Demokraterna.

– Att kritiskt granska och rapportera om det statsbärande partiet brukade anses utgöra en del av journalistens existensberättigande. Idag utgör det skäl för redaktionen att ta henne i örat.

– Rapporteringen om USA – i Sverige liksom andra länder i väst – införlivas i ett färdigt narrativ om Donald Trump som demokratins fiende. Journalister har kommit att ställa sig på en sida i tron om att denna är “den rätta” och indirekt bekämpa den andra. Eftersom den “andra sidan” betraktas som “värre” slätas problem hos den egna över.

– Det innebär att uppgifter som i vanliga fall hade ansetts relevanta för allmänheten, enligt principen om konsekvensneutralitet, nu inte rapporteras, alternativt förpassas till marginalen. Som uppgifter om hur demokrater använder rättssystemet som ett vapen mot republikanska motståndare.

Ekmans siste artikkel fokuserte på Bidens åpenbare mangler på kognitive evner. Hun har også skrevet om hvordan Trump vinner støtte blant landets svarte befolkning, og hvordan vanlige amerikanere reagerer på at menn som later som de er kvinner, kan konkurrere i kvinneidrett.

Hun lider altså av et journalistisk virus som sier at man bør opptre kritisk mot makteliten. Men i dag er mediene en del av makteliten.

Derfor er hennes holdninger selvsagt uakseptable temaer i regimemediene. Ekman går solo, enn så lenge. Trolig vil hun være interessant for de resterende frie mediene i Norden.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.