Politiet sier at felles for alle av de mest aktive ungdommene som den siste tiden har skapt utrygghet i Drammen ved blant annet trusler, vold og ran, er at de mangler en far.

Både en professor og en tidligere ungdomskriminell er enig i at fraværet kan være en medvirkende årsak til problemet, men sier det ikke er den eneste forklaringen på kriminaliteten, skriver Drammens Tidende.

I de fleste tilfeller har mødrene hatt hovedansvaret for oppdragelsen, og de har ofte dårlige norskkunnskaper og begrenset deltakelse i arbeidslivet.

Victor Logan har selv vært en sentral skikkelse i et tidligere ungdomsmiljø i Drammen.

– En oppvekst uten en far, er ikke en forklaring på problemet alene. Det er flere faktorer som gjør at ungdommene begår kriminalitet, men det er likevel en relevant problemstilling, sier han, og legger til:

– Mange sliter psykisk og har opplevd mye som er tungt å bære alene. Man har ikke verktøyene man trenger. Både barna og foreldrene må tilpasse seg et nytt land, og det er vanskelig å være ungdom selv om man født og oppvokst i Norge.

Professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo, Sveinung Sandberg, sier det å vokse opp uten en far har betydning, men ikke kan forklare situasjonen alene.

– Diskriminering, rasisme, traumer, enten hos barna eller foreldre, migrasjonsbakgrunn – spesielt fra land i krig samt foreldres arbeidsledighet og rus eller psykiatriske problemer. Det er sannsynligvis også noen genetiske disposisjoner som spiller inn.

Nesten en uendelig liste med faktorer, sier han, før han avslutter:

– Men skal man oppsummere det, er det gjerne økonomisk og sosialt utenforskap i kombinasjon med enkelte personlighetstrekk.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.