En russisk-amerikansk kvinne som tidligere i år ble arrestert mens hun besøkte familie i Russland, ble torsdag stilt for retten for landsforræderi. Hun er anklaget for å ha samlet inn penger til den ukrainske hæren.

Ksenia Karelina er født i Russland og var tidligere ballerina. Etter at hun emigrerte til USA i 2012,  bygget hun seg opp et nytt liv som estetiker ved et spa i Los Angeles.

Rettssaken mot henne vil bli holdt for lukkede dører, slik det er vanlig i slike saker i Russland. Frifinnelser for landsforræderi er sjeldne i landet, skriver New York Post.

Retten i byen Jekaterinburg i Ural publiserte en kort video av Karelina sittende i et glassbur. Hun risikerer en dom på 12 år til livsvarig fengsel hvis hun blir funnet skyldig.

Minst et dusin amerikanere sitter for tiden fengslet i Russland, og de føyer seg inn i rekken av utenlandske statsborgere som har havnet i en krise i forholdet mellom Moskva og Washington under krigen i Ukraina.

Russlands føderale sikkerhetstjeneste (FSB) arresterte Karelina i januar mens hun var på besøk hos foreldrene og lillesøsteren i Jekaterinburg.

Hennes tidligere svigermor, Eleonora Srebroski, fortalte Reuters i februar at Karelina hadde reist hjem rundt nyttår etter at kjæresten hennes overrasket henne med en flybillett.

Hun hadde forsikret kjæresten sin om at Russland var trygt, og at han ikke hadde noen grunn til å frykte at hun skulle reise dit.

Karelina ble først arrestert for hooliganisme – en forseelse, men ble senere siktet for landsforræderi.

Srebroski sa at Karelina hadde gitt $50 i donasjon til Razom for Ukraine, en New York-basert ideell organisasjon som sender ikke-militær hjelp til landet.

Da hun ankom Koltsovo-flyplassen i Jekaterinburg, skal mobiltelefonen hennes ha blitt sjekket ved hjelp av søkeordet «Ukraina», skriver Daily Mail.

Politiet skal ha funnet bevis på en bankoverføring på $51.80. Hun ble ikke arrestert umiddelbart, men ble bedt om å komme til en politistasjon dagen etter.

Da hun ankom, skal hun ha blitt konfrontert av FSB-offiserer og holdt i 14 dager på grunn av en administrativ anklage om å ha brukt uanstendig språk på offentlig sted.

Etter to uker, fikk hun beskjed om at hun stod overfor en mer alvorlig anklage om forræderi.

Karelina, som er i begynnelsen av trettiårene, kom til USA i 2012 via et work-study-program og var en kort periode gift med Srebroskis sønn.

Eksmannen har beskrevet henne som en livsglad kvinne som ikke brydde seg så mye om politikk.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.