Offentlig korrupsjon i Ukraina har nærmest vært et tabubelagt tema gjennom det første krigsåret.

Men med forsvarsminister Oleksij Reznikovs brå avgang har offentlig korrupsjon i Ukraina blitt løftet opp på høyeste politiske nivå, skriver The New York Times.

Norge har allerede donert 10,7 milliarder kroner til Ukraina, og Gro Skaaren-Fystro som er spesialrådgiver i Transparency International Norge, sier det er en betydelig risiko for at penger fra den norske Ukraina-støtten kan forsvinne i korrupsjon.

– Svaret på det er ja. Samtidig er det sterke krefter i Ukraina som arbeider for å bekjempe korrupsjon, inkludert president Zelenskyj. Det har vært en rekke saker i Ukraina hvor personer har blitt arrestert for korrupsjon. Dette viser at rettssystemet fungerer til en viss grad, selv midt under krigen, sier Skaaren-Fystro til Nettavisen.

Anklager om offentlig korrupsjon i Ukraina har blitt omtalt av både ukrainske og internasjonale medier, og Hunter Biden er en av dem som er under etterforskning for bestikkelser og det som verre er.

– Det sier seg selv at det er utfordringer i offentlig sektor i Ukraina, som igjen forsterkes av krigen. Veldig mye av denne hjelpen skal skje raskt, noe som bidrar til økt risiko for at prosedyrer og regelverk ikke blir fulgt like godt som når man har bedre tid. Det ligger i sakens natur at krisesituasjoner kan gi større risiko for korrupsjon, sier Skaaren-Fystro.

President Volodymyr Zelenskyj har etter press fra allierte og kritikk på hjemmebane foreslått en rekke tiltak for å slå ned på korrupsjonen i Ukraina, deriblant ett omstridt tiltak som innebærer å straffe korrupsjonsforbrytelser som landssvik eller landsforræderi.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.