Ukrainas tidligere president Pjotr Porosjenko har kunngjort at han ønsker å stille som kandidat ved neste presidentvalg. Han har også planer om å stille til valg til Europaparlamentet dersom Ukraina blir medlem av EU.

– Hvis du spør meg om jeg planlegger å delta i neste valg, så er svaret ja, sa han i et intervju med tv-kanalen Al Jazeera.

Intet valg før kanonene stilner

Porosjenko sa at Kiev må lykkes i krigen mot Russland for å kunne avholde valget. Det skulle efter planen gjennomføres i mars 2024. Ifølge sittende president Vladimir Zelenskyj er det umulig å gå til valg så lenge det fremdeles buldrer fra slagmarken.
Tiltalt for landsforræderi

Porosjenko satt som Ukrainas president fra 2014 til 2019. I 2021 ble han sammen med den prorussiske politikeren Viktor Medvedtsjuk, tiltalt for landsforræderi, bistand til terrororganisasjoner og finansiering av terrorisme. 

Ifølge påtalemyndigheten hadde han i 2014–2015 lagt til rette for at de to utbryterregionene Donetsk og Luhansk kunne selge kull, noe som angivelig bidro til å finansiere russiskstøttede separatiststyrker. 

Politisk motivert

En anmodning om å arrestere ham ble imidlertid avvist av domstolen. Han kunne forlate rettssalen med minimale restriksjoner i påvente av efterforskning av anklagen.

Ifølge Porosjenko er anklagen et politisk motivert oppkok fra hans efterfølger Volodymyr Zelenskyj og kretsen rundt ham. Det kan se ut til at splittelsen i ukrainsk politikk uttrykkes i forholdet Zelenskyj/Porosjenko:

Porosjenko fikk ikke forlate Ukraina

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.