– Vi mener det er rom for å øke støtten betydelig, sier Dag Mossige til Ukrainapodden, en podkast fra Nettavisen.

Mossige er gruppeleder for Stavanger Ap. Fredag ettermiddag var han og flere andre gruppeledere i møte med statsminister Jonas Gahr Støre. Krav om mer penger til Ukraina var det eneste temaet. Mossige var samme dag gjest hos Nettavisens podcast.

– Norge var ledende med Nansen-programmet da det kom, og har tatt viktige initiativ, men det er et stort rom for å øke hjelpen ytterlige. Norge har de finansielle musklene, mener Mossige.

Nansen-programmet for Ukraina er et norsk sivilt og militært støtteprogram på 75 milliarder kroner for perioden 2023–2027. I tillegg har Norge tatt i mot snart 80.000 flyktninger fra Ukraina, som stort sett overlever ved meget rause statlige støtteordninger.

Disse finansielle musklene Mossige henviser til er dog nokså usynlig for en urbefolkning som blir stadig fattigere, og hvor en gjennomsnittlig familie har tapt kjøpekraft siden 2012, først gradvis, så plutselig. De siste to-tre årene er rundt 200.000 kroner i tapt kjøpekraft realiteten for vanlige familier.

Mossige følger den norske regelen om at vi alltid må gå foran, for det er oss ytterst få skattebetalende nordmenn som skal redde verden.

– Hvis ikke sender det et signal til andre land. Hvis ikke Norge gjør mer, hvorfor skal de? Vi har et ansvar i europeisk sammenheng for å gå foran. Kanskje mer enn enkelte er komfortable med.

Mossige var også en av initiativtagerne bak forslaget om at alle unge nordmenn enten må gjennomføre militær verneplikt, eller jobbe ett år tilnærmet gratis for å hjelpe til med å løse oppgaver for det offentlige. Neste skritt kan muligens være å følge Macron, som vil sende europeiske soldater inn i krigsområdet.

Stavanger Ap vil tvinge unge til ett års tjeneste for Norge

Ukraina-støtten må økes betraktelig, sier en entusiastisk Mossige.

– Norge har vanvittig mye ressurser. Vi trenger ikke ta opp lån, og kan øke støtten uten å bryte handlingsregelen. Vi har et moralsk ansvar, og så er det veldig viktig for vår egen sikkerhet.

Han innser dog at Ap trenger befolkningen med seg, noe som kan bli vanskelig gitt de elendige tallene Ap opplever på meningsmålingene den siste tiden. Dessuten er avstanden mellom moral og moralisme ikke særlig lang. Det krever ikke så mye offervilje å dele ut andre folks penger.

– Men det er viktig å få befolkningen med seg. Vi vet hvilke verdier som står på spill. Det som skjer i Ukraina har enorm betydning for vår egen frihet og samfunnet vårt.

Mange har problemer med å forstå hvordan situasjonen i Ukraina har noen innvirkning på våre liv her i Norge. Dette gjelder uansett om man støtter Ukraina eller ikke. Før krigen hadde Ukraina en BNP per capita som var ekstremt lav, selv Hviterussland hadde nesten dobbelt så høy produksjon per innbygger.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.