Saken om Liv Kjønaas (95), som ble utsatt for grov omsorgssvikt på et sykehjem i 2019, skaper kraftige reaksjoner.

Den demente kvinnen var helt avhengig av hjelp for å leve, og den «hjelpen» som sykehjemmet ga henne, var så dårlig at Statsforvalteren mente den var i strid med loven.

I saken er det avdekket omfattende journalforfalskning, der det blant annet er blitt ført opp at Liv Kjønaas har fått pleie og medisiner når det ikke er gjort, skriver Dagsavisen.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug er sjokkert.

– Det er rystende lesning og en av de verste sakene jeg sett. Her har folk stått på og jobbet, betalt sin skatt, og når de blir gamle, er forventningene at de skal få hjelp. Når tilbudet som gis, er vanskjøtsel, løgner og helseskadelige forhold, er det en fallitterklæring for hele velferdssamfunnet vårt. Sykepleiere og helsepersonell som driver vanskjøtsel av eldre, syke, forsvarsløse mennesker, burde ikke få lov å fortsette i jobbene sine, sier hun.

Røde Kors: Mange eldre på norske sykehjem opplever vold

Å ensidig skylde på manglende kompetanse og tidspress når det gjelder journalforfalskning og manglende omsorg, synes Sylvi Listhaug blir for lettvint.

– Mange som jobber i eldreomsorgen, er flinke og omsorgsfulle mennesker som virkelig gjør så godt de kan. Men jeg mener at eksemplene som vi ser i denne bestemte saken her, vitner om fullstendig mangel på empati og omsorg for det mennesket de skal hjelpe. Jeg går ikke med på at det går på kompetanse når du står og spiser opp maten til den du skal gi den til, sier de har fått medisin de ikke har fått, eller lar et eldre menneske gå 17 timer uten å skifte bleie. Alle vet at du rett og slett ikke kan behandle folk på en slik måte. Silke mennesker bør ikke jobbe i eldreomsorgen, og det vil neppe bli bedre om det ikke blir tatt tak i fra ledelsens side, sier Listhaug.

Også Tove Elise Madland, som er eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, reagerer sterkt på denne saken.

– Dette er vondt å lese og totalt uakseptabelt. Slik skal vi ikke ha det i eldreomsorgen, sier Madland.

Sylvi Listhaug mener det bør få et etterspill for sykepleierne som begår slik omsorgssvikt.

– Jeg mener vi også må se på dette med hva slags reaksjoner man skal møte et sykehjem som blir tatt for denne type lovbrudd med. Når sykepleiere bryter alt som er av fagetikk og behandler sine pasienter og beboere så respektløst, bør det vurderes om de skal få fortsette som sykepleiere overhodet.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.