Trenger vi et nasjonalt vaksinasjonsprogram mot desinformasjon? Dette er et spørsmål som Camilla AC Tepfers stiller på fullt alvor i den en gang konservative avisen Aftenposten.

For å skape skrekk og venstreliberal panikk illustreres artikkelen med et bilde av lederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. Og det er selvsagt de mye omtalte trollfabrikkene som utgjør en trussel.

Midt i gigavalgåret 2024 viser det seg at Sverigedemokraterna (SD) holder seg med trollfabrikker. Velgerne har ikke respondert som ventet.

Trenger vi et nasjonalt vaksinasjonsprogram mot desinformasjon?

Det virker som om Tepfers er skuffet over at velgerne ikke lenger lar seg manipulere av ren propaganda. Faktisk må hun i sitt innlegg i Aftenposten uttrykke sin skuffelse for at oppslutningen til SD faktisk vokser.

For disse trollfabrikkene, som fremstilles omtrent som en trussel mot nasjonal sikkerhet, er i bunn og grunn ren humor. Som de fleste bør ha forstått: Humor er ikke akseptabelt i det nye «demokratiet».

Ved hjelp av memer og satire latterliggjøres de politisk korrekte politiske kreftene, og man må nesten være über-woke for å ikke forstå dette.

Som Jelena Bonner skriver i Document.se:

De röd-gröna väljarna skriker självklart i falsett över att konton tillhörande SD har postat memes som fått folk att skratta åt vänstern. Sånt är nämligen skadligt både för vänsterns självkänsla och för demokratin. Samma röd-gröna väljare tycker dock vanligtvis att det är fullt kompatibelt med demokrati – ja, till och med ett tecken på God Värdegrund – att kalla icke-socialister för ”brunråttor”, utesluta SD:are från fackföreningar eller att från SVT-studion förklara att barn till sverigedemokrater får finna sig i att bli mobbade.

Här någonstans blir det väldigt tydligt vad det hela gäller: Det är SD:s så kallade trollfabriker som ska utredas. Inget annat partis. Trots att alla partier har anonyma och partilojala konton i sociala medier knutna till sig, vilket samtliga partiledare självfallet är fullt medvetna om.

Camilla Tepfers er partner i analyse- og rådgivningsfirmaet inFuture, som beskriver seg selv som «Et ledende rådgivingsmiljø innen fremtidsstudier, strategi, innovasjon og datadrevet analyse».

Og ingenting skremmer en «fremtidsekspert» mer enn Donald Trump. Det er jo fryktelig kjedelig med en hel presidentperiode uten krig!

Man er blitt vant til å se denne typen reaksjoner fra tidligere president Donald Trumps tilhengere i USA. Jo mer kritikk mot Trump, desto sterkere blir støtten. For eksempel gikk oppslutningen om Trump opp for hver ny kriminell tiltale mot ham i høst.

Det må være en takknemlig oppgave å være fremtidsforsker. For ingen kan ta deg på feil i det tidspunktet man kommer med spådommen. Da spådommene senere viser seg å være helt feil, så blir de fort glemt eller justert. Klimaaktivisten og politikeren Lene Westgaard-Halle (H) hever fortsatt millionlønn for å fremme sine løgnaktige spådommer.

Westgaard-Halle med tidenes dårligste spådom om strømpriser

Det virker helt utenkelig for Tepfers at den økende oppslutningen Trump opplever skyldes at amerikanere har sett sei lei på at Biden (eller de som styrer ham) benytter rettsvesenet som et våpen mot sine politiske motstandere.

Nå er det oss i Norden som utsettes for desinformasjon, skriver Tepfers. Og selvsagt kommer all desinformasjon fra høyresiden.

Det er mange som allerede har gjort seg opp sin mening og ikke ønsker å la seg «forvirre» av fakta.

Nå er det spesielt viktig at befolkningen bryr seg om og evner å skille sant fra usant.

Hvem definerer hva som er fakta? Faktisk.no? Arbeiderpartiet? Alle som løy om vaksinene og hvor covid-19 oppsto? 97 prosent av klimaforskerne? Hele gjengen av løgnere som fortalte oss hvor berikende innvandringen ville bli?

Hva med alle i den politiske eliten som sverget på at kablene til Tyskland og England i verste fall ville føre til en økning i strømprisene på kun et par øre per kWh?

Tepfers viser til sluttrapporten i Totalberedskapskommisjonen, som har den herlige overskriften:

Nå er det alvor — Rustet for en usikker fremtid

 «Egenberedskap handler […] om en mental eller psykologisk robusthet og årvåkenhet for å kunne motstå krevende situasjoner og forsøk på å bli påvirket av feil- og desinformasjon.»

Selvsagt er det alvor. Hele Vest-Europa er i ferd med å råtne på rot, og det er oss vanlige folk som merker det. Stadig flere nordmenn opplever at den verste desinformasjonen kommer fra våre såkalte ledere, og dette er en desinformasjon fullstendig blottet for humor. Men flyturene til Brussel og Davos er like komfortabele som før.

Det verste er at de som forer oss med feil informasjon også bestemmer hva vi skal bruke mesteparten av pengene våre på, og i tillegg har full kontroll over samfunnets voldsmonopol. Dette utnyttes kun mot egne borgere, mens utlendinger slipper billig unna, selv når de begår grove voldtekter.

Tepfers ser ut til å mene at «brede debatter om ekkokamre og folkeopplysningskampanjer om sosiale mediers falske nyheter» kan hjelpe.

Det finnes ikke noe større ekkokammer enn det vi opplever i politikken og regimemediene. En hel verden av politiske ledere bablet om Build Back Better som papegøyer på speed.

Så å si ingen av de som skal representere oss er lenger i stand til å definere What is a Woman?

For det første ser vi en relativisering av sannheten. Folk vet nå at det finnes mye løgn på nettet, men de bruker dette som grunn til å avvise sann informasjon hvis den går på tvers av det de mener fra før.

Løgnene er vår tidsånd, og det er vel få som lyver så mye som våre politikere. «Jeg har ikke hatt samtaler med Hamas», sa vår utenriksminister Jonas Gahr Støre.  Da han ble tatt på fersken ba han TV2-reporter Pål T. Jørgensen om å få lov til å reformulere seg.

Han løy, og straffen var å bli leder av Arbeiderpartiet og vår nye statsminister.

Det ser ikke ut til at Tepfers mener at Støre behøver en vaksine mot desinformasjon. Eller hva med Erna Solberg, som fikk presset gjennom en langvarig hemmelighetsstempling av tiltakene under pandemien?

Man blir sittende med et minne om en gammel låt av Boomtown Rats: Never bite the hand that feeds.

Tell us what you want, we’ll give you what you needJust show respect for your daddy, little girl,You know you never bite the hand that feeds

I don’t know what went wrongI couldn’t understandYou grew up much too fast for me,I wish it was before, like back when you were fourI had you on my knee and I told you lots of pretty things

Tepfers nevner en undersøkelse som viser at folk ikke endrer holdninger til såkalte konspirasjonsteorier.

Intervensjoner og hendelser underveis i studien påvirket med andre ord ikke deltagernes lojale tro på konspirasjonene.

Hva er egentlig en konspirasjonsteori? Befolkningsutskiftningen pågår for full kraft, og kan dokumenteres både ved egen observasjon og ved offentlig statistikk.

Åkesson: – Vi går mot befolknings­utskiftning i Sverige

Alt tyder på Kina-viruset faktisk var et Kina-virus. Vaksinen beskyttet ikke mot smitte, noe sjefen for Pfizer selv har innrømmet.

Strømprisene ble mangedoblet, akkurat som oss konspiratører forutså, gang etter gang.

Men Tepfers har løsningen som kan få oss «deplorables» vekk fra å forstå virkeligheten.

«Vaksinasjon» mot løgner viser seg å gi bedre resultater. I psykologifaget har det lenge vært klart at forhåndspåvirkning («priming») er svært effektivt. Inspirert av dette er det gjort en rekke forsøk på å «vaksinere» individer mot å tro på usannheter.

Jeg assosierer med Ursula von der Leyen, som vil prebunke istedet for å debunke hva folket skal mene. Dette minner om en realitetsorientering av dystopien Minority Report av Philip K. Dick, hvor man arresterer folk for «precrime».

Hvis vaksineringen gjentas, varer den også over tid.

Skal vi kjøre på med årlige sannhetsvaksiner? Skal vi bli tvunget til å levere både bilen og hjernen inn til årlig «EU-kontroll?»

Sikkerhetssituasjonen gjør det enda mer presserende nå enn tidligere. Kanskje tiden er inne for et nasjonalt vaksinasjonsprogram som fremmer vår motivasjon til å tenke rasjonelt og fremelsker en holdning om at det vi tror på, må endre seg når bevisene endrer seg.

Det er absolutt ingen grunn til å tro at Tepfers & co mener at det er de som skal endre mening når virkeligheten avslører bløffene deres.

Våpen skaper fred, strømprisen øker ikke, uten vaksine dreper du bestemor, Norge er verdens beste fredsmegler, Hamas er undertrykte frihetskjempere, Taliban kan overtales til å behandle kvinner skikkelig og Pride handler jo bare om å elske hvem man vil.

Som Tepfers og hennes allierte pleide å si:

Ingen er trygge før alle er trygge.

Erna Solberg lovet at selv om vi mister ytringsfriheten, så beholder vi i det minste tankefriheten. Tepfers representerer de som går lenger, og sier:

Hold my beer.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.